В Испания предстоят предсрочни избори след като

В Испания предстоят предсрочни избори след като
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кралят на Испания Филип VI реши да не се предлага кандидат за поста министър-председател. В съобщение на кралския двор, след консултации на монарха с лидерине на партиите, представени в парламента, се посочва че кралят е установил, че "няма кандидат, който да има необходимата подкрепа в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента)."

На изборите на 20 декември 2015 г. в Испания спечели Народната партия. Тя обаче не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. След неуспешен опит на своя лидер Мариано Рахой да постигне споразумения с други политически сили, Филип VI предложи на генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес се опита да сформира кабинет.

На 4 март, след втория кръг на гласуването в парламента депутатите от Конгреса не одобриха лидера на социалистите за премиерския пост. Тогава кралят даде на партиите време да се опитат да постигнат споразумение. Политическите сили обаче не успяха да стигнат до договореност. Решението на монарха да не предложи кандидат за премиер означава, че в кралството предстоят предсрочни избори. Подобна ситуация възникна за първи път в историята на демократична Испания.


#Испания #избори #крал #Филип #Конгреса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"