Влаковете и у нас ще летят с 200 км в час, но след 4 години

Влаковете и у нас ще летят с 200 км в час, но след 4 години
БГНЕС
A A+ A++ A

Вероятно до 3-4 години максимум цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за проектна скорост до 200 км/час. Tова заяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Жп трасето за скорост до 200 км/час от пристанище Бургас и ГКПП „Капитан Андреево“, през Пловдив, е готово. В момента текат процедурите за отсечките от Септември, Елин Пелин-София и Драгоман, за да може да се направи връзка сръбска-турска граница и пристанище Бургас-сръбска граница. Вероятно до 3-4 години максимум цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за проектна скорост до 200 км/час“, обясни Московски. Той съобщи още, че на 16 май заедно с министър-председателя Бойко Борисов ще тръгне от ГКПП "Капитан Андреево" с влак, за да проверят трасето.

Паралелно с това, Московски обясни, че БДЖ би трябвало да се подготви за процедура за нови влакове. Едната част от средствата за това разчита да бъдат от приходи от концесия на Летище-София, а другата от заем или бюджет.

Московски обясни, че политическото решение е да има приватизация за БДЖ -“Товарни превози“, но нямало желаещи. „Надявам се в скоро време да има решение дали има кандидат, ако не, имаме план за преструктуриране на „Товарни превози“, за да спре оперативната загуба“, допълни транспортният министър. Той заяви, че към днешна дата загубите на БДЖ спрямо 2014 г. са намалели с около 30%, но въпреки това дълговете на холдинга са над 550 млн. лв. Концепцията е през голямото концесионно авансово плащане от концесията на Летище-София да разполагаме с необходимите средства за погасяване на дълга на БДЖ, ако Брюксел разреши“, изясни Ивайло Московски.

Относно протеста на автобусните превозвачи, министърът обясни, че се е срещнал с тях миналата седмица и се е оказало, че от 16 проблема за тях, само 2 се отнасят до ресорното министерство. Имало е разбиране, че ще се проведе среща с министрите Румяна Бъчварова, Владислав Горанов и Московски, за да бъдат обсъдени тези теми. „За нашите 2 теми-категоризация на автогарите и коригиране на републиканска транспортна схема. В срок от 3 месеца исканията на автобусните превозвачи ще бъдат изчистени“, обеща още министърът на транспорта.



#влакове #БДЖ #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »