Гърция отново остана без пукнато евро

Гърция отново остана без пукнато евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция няма ликвидност, събират се резерви от ведомства в централната банка. В ход е операция "метла" за прехвърляне на средства от каси на болници и учреждения

Това алармира днес от първата си страница гръцкият в. "Прото тема", цитиран от БТА. Изданието припомня, че ситуацията напомня за май миналата година, когато правителството на премиера Алексис Ципрас бе принудено да събира средства, за да погасява задължения на държавата.

В. "Нафтемборики" пише, че няма яснота дали изобщо ще има извънредно заседание в четвъртък на Еврогрупата /финансовите министри от еврозоната/, за каквото се говореше миналата седмица. Атина се надява на това заседание, тъй като от неговата положителна атестация зависи по-нататъшното финансиране на Гърция.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле казал, че не знае дали в четвъртък ще заседава Еврогрупата. Ние все още работим по това заседание, но не знам дали то ще се състои, пояснил Шойбле.

Миналия петък ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че финансовите министри ще се съберат само ако има достатъчен напредък на водените в момента в Атина преговори с кредиторите.

Позовавайки се на правителствени източници, в. "Вима" твърди, че на преговорите двете страни все още не могат да се договорят по исканите от кредиторите допълнителни "превантивни" мерки на стойност 3,6 млрд. евро. Институциите изискват тези съкращения под формата на гаранции в случай, че правителството не постигне фискалните цели до 2018 г. Тази сума е над договорените мерки за икономии в размер на 5,4 млрд. евро, което прави още по-тежка задачата на правителството.

Това дава повод анализаторите да предупреждават за сметката, която гърците ще трябва да плащат под формата на по-високи непосилни данъци и съкращения на доходи в замяна на получаваните заеми.

"Страстна седмица" на договаряне с кредиторите - под това заглавие в. "Та неа" пише за нова стачна вълна в страната срещу данъчните и пенсионни промени, внесени в парламента от управляващите. На улиците са работещи в медиите, в държавния и частния сектор.

Междувременно гръцкото министерство на финансите опроверга твърдения на германски медии за намерението на финансовия министър Евклидис Цакалотос да подаде оставка, съобщават медиите в Атина. Източници от ведомството оповестиха, че финансовият министър не възнамерява в никакъв случай да се оттегля от поста.

Слуховете се появиха на фона на продължаващите в Атина преговори между правителството и кредиторите, на които все още се търсят решения на висящите въпроси, така че да се стигне до отблокиране на траншове по договорените заеми от третия спасителен пакет за Гърция.

Евклидис Цакалотос се заканва да подаде оставка в разгара на преговорите с кредиторите по отпускането на нови заеми за Гърция, твърди германският в. "Билд", позовавайки се на собствени източници.

#Гърция #ликвидност #еврогрупа #еврозона #централна банка #Алексис Ципрас #задължения #икономии #Страстна седмица #кредитори #заеми #транш #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »