Саудитска Арабия обяви план за независимост от петрола до 2030 г.

Саудитска Арабия обяви план за независимост от петрола до 2030 г.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

След почти осем десетилетия от първия добив на петрол в кралството, саудитският крал Салман обяви амбициозен план за развитието на кралството до 2030 г (Saudi Vision 2030), който се стреми да намали зависимостта от приходи от черно злато. Саудитска Арабия ще трябва да забрави ерата на петролните печалби и да преодолее навиците от десетилетия да разчита на продажбите на суров петрол като гориво за икономическия растеж, създаване на работни места и изграждане на инфраструктура.

Крал Салман одобри пакет от програми за икономическо и социално развитие.

Смятам, че до 2020 година дори петролът да секне, ние ще оцелеем. Нуждаем се от него, но все пак в края на десетилетието ще можем да се справим и без него. С тези думи принцма, вторият човек в линията за онаследяване на престола в Саудитска Арабия и министър на икономиката и отбраната, представи част от амбициозния си план за преструкруриране на икономиката.

"Визия 2030" предвижда реформи, които да превърнат почти изцяло зависимата от добива и износ на петрол страна в глобална инвестиционна сила. В следващите 4 до 6 седмици трябва да се появят и подробностите, включително пакетът реформи на държавния бюджет, регулаторните промени и политическите инициативи, известни като Национален план са промяна.

"Очакваме цената на „Сауди Арамко” да бъде над 2 трилиона долара. В допълнение ще има и други активи, които ще попълнят капитала на фонда - някъде около 300 милиарда долара. Така че общият размер на инвестициите може да надхвърли 3 трилиона долара", коментира принц Мохамед бин Салман - министър на икономиката и отбраната на Саудитска Арабия.

"Визията ни за развитие не отчита цената на петрола. Той може да е 30 долара за барел или по-малко. Смятаме, че е почти невъзможно цената на петрола да падне под 30 долара с оглед на текущото търсене на суровината в глобален мащаб", посочва още принцът.

До 5 години ще бъде задействата система за "зелена карта", за да може араби и мюсюлмани да живеят и работят години наред в страната, добави принцът, смятан в момента за най-влиятелният лидер в саудитската икономика. Колко силно е това влияние тепърва ще се види, тъй като финансовите пазари не реагираха в навечерието на обявявето на визията.
Мнозина саудитци се притесняват какво точно ще се получи от поредната реформена инициатива, ако тя изобщо потръгне, коментира Ройтерс.

Младите се надяват на промяна, а други се съмняват, че нещо по-сериозно може да се постигне в дълбоко консервативно мюсюлманско общество. Много въпросителни има около това дали "Визия 2030" ще включва и някои социални и политически промени, особено засягащи здравеопазването и образованието за жени.

Трети казват, че с болезнено съкращаване на субсидии и въвеждане на данъци се цели защита на държавните финанси и тласкане на саудитците от удобната държавна работа към работа в частния сектор.

#Саудитска Арабия #петрол #реформа #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"