Московски не признава за корупционни практики или закононарушения в ГВА – било невъзможно да се случат

Московски не признава за корупционни практики или закононарушения в ГВА – било невъзможно да се случат
БГНЕС
A A+ A++ A

Няма нито една констатация за корупционни практики или закононарушения в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА).Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по БНТ във връзка с уволнението на шефа на ГВА Минчо Цветков.

„Обвиненията, които се твърдят в публичното пространство от определени хора практически и процедурно са невъзможни да се случат”, заяви министърът. „Случаят касае лични взаимоотношения. На база сигналите,които сме получили, изискахме и специализирана проверка по тях. Няма нито една констатация за корупционни практики или закононарушения. Има действително административни слабости в работата и на два пъти засичаме и недобра финансова дисциплина”, заяви Московски.

„Неща, които да касаят безопасността и ли квалификацията на специализираният персонал като пилоти не съществува”, каза още министърът. „Българският авиационен бранш е с много висок имидж освен в Европа и по целия свят. Българските авиоспециалисти, пилоти, стюардеси, инженери работят в най-големите, най-реномираните авиационни компании и нивото на подготовка и на тестване на техните умения е изключително високо. Освен решенията, които се взимат на ниво ГВА, бъдете сигурни, че те се дублират от ЕАСА - Европейската агенция за безопасност”, посочи Московски.

Това изказване влиза в противоречие с разкритията, които направи през миналата седмица ДСБ, за тежки проблеми в агенцията "Гражданска въздухоплавателна администрация", която сертифицирала авиопревозвачи и пилоти в нарушение на изискванията. Малко след това от транспортното министерство съобщиха, че още предишния ден шефът на звеното Минчо Цветков е бил уволнен.

Повод за това са множество сигнали за незаконосъобразни действия, с които министърът се е запознал и още в началото на седмицата е внесъл предложение до премиера Бойко Борисов за отстраняване на Цветков. На 21 април заповедта е връчена на Минчо Цветков, а проверката по сигналите, получени от ДСБ продължава. На мястото на Цветков бе назначен дългогодишният инспектор на ГВА Иван Иванов

"Има фрапиращи данни за това, че са издавани сертификати на авиокомпании и на пилоти да извършват летателна дейност, без да имат право за това", заяви депутатът от ДСБ ген. Атанасов.


За всички случаи за констатирани нарушения и нередности, са били информирани четирима поред министри на транспорта – Ивайло Московски в първия му мандат, Данаил Папазов по време на кабинета "Орешарски", служебният Николина Ангелкова и сега отново Московски. Сигнали са били внесени и до Европейската агенция за авиационна безопасност, както и в ДАНС, но досега няма резултати, заявиха от ДСБ.

Атанасов заяви, че транспортният министър Ивайло Московски е бил наясно със злоупотребите, но не взел отношение по тях. Преди три седмици ДСБ поиска оставката на Московски заради ареста по подозрения в корупция на шефа на "Държавната автомобилна инспекция" Цветелин Цветанов.

Представителят на ДСБ каза още, че "при извършена проверка в правителствения "Авиоотряд 28” е установено, че пилотите, които експлоатират един от вертолетите Аугуста 109Е, също са неправоспособни".

"Има тежки закононарушения при кадровите назначения в ГВА. Става въпрос за изключително важна правно регламентирана дейност, където в длъжностните характеристики за всяка една от позициите има конкретни изисквания", посочи Атанас Атанасов. По думите му в главни звена са назначени лица без конкурс, които не отговарят на изискванията и са в крещящо противоречие с длъжностната характеристика за тези постове.

#Московски #ДСБ #ГВА #корупционни практики #Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници