Македонски хулигани нападнаха българския посланик при поднасянето на цветя в памет на Гоце Делчев

Македонски хулигани нападнаха българския посланик при поднасянето на цветя в памет на Гоце Делчев
На няколко пъти е било отказвано на български посланици да полагат цветя в деня на раждането – 4 февруари, и в деня на смъртта на Гоце Делчев – 4 май.
A A+ A++ A

Хулигани попречиха на българския посланик в Македония Иван Петков да положи цветя в памет на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Българската делегация, водена от новоназначения посланик Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Апостола на борбите на българите от Македония и Одринско Гоце Делчев, предаде „Фокус“.

Пред църквата „Свети Спас“ българската група е била нападната от организирана група хулигани.

„Аз бех на гробот и бехме спречени да се положат китки и ще дойдеше до физически побий, избегнахме и посланикот не положи китки. Групата беше организирана антички и е от ВМРО-ДПМНЕ“, разказва очевидецът Драган Попов.

От разказа на очевидеца се разбира, че хулиганската група е била от античното крило на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Полагането на венци и цветя от българското посолство и от български делегации пред каменния саркофаг на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие по традиция е предизвиквало реакция в скопското ръководство.

На няколко пъти е било отказвано на български посланици да полагат цветя в деня на раждането – 4 февруари, и в деня на смъртта на Гоце Делчев – 4 май.

На 13 януари 2007 г. български граждани били нападнати и бити, докато поднасяли цветя пред паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. В групата били 20-30 хулигани, които се нахвърлили върху хората, започнали да хвърлят големи камъни и плочи.

Костите на Гоце Делчев са предадени на Народна Република Македония през 1946 г. със специален влак на гара Пирин, днес Кресна, по решение на Политбюро на ЦК на БКП и по настояване на регента Тодор Павлов, назначен от Отечествения фронт през 1944 г.

Тодор Павлов се смята за един от апологетите на македонизма в България. По това време министър-председателят Лазар Колишевски определя Гоце Делчев „като един българин, който няма значение за освободителната борба“, но въпреки това приема костите, които са положени в скопската църква „Св. Спас“.

#посланик #посланик на България в Скопие #Иван Петков #Гоце Делчев #хулигани #Скопие #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »