Всеки десети българин живее в трайна бедност

Всеки десети българин живее в трайна бедност
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Около 10% от населението в България е крайно бедно и няма изгледи да излезе от това състояние най-често поради липса на образование и квалификация, а оттук - и на работа. В същото време в страната е лесно както да обеднееш значително - това става като загубиш работата си, така и да подобриш благосъстоянието си - като си намериш ново препитание.

Това сочат данни от изследване на бедността в България в годините 2010 - 2013 г., изготвено от Института за пазарна икономика. Анализът проследява в динамика доходите на домакинствата и изследва движението между отделните доходни групи през годините. За целта са използвани персоналните данни от изследването на НСИ за доходите и условията на живот като домакинствата са разпределени в 5 групи според дохода им.

Ниското образование и липсата на работа са основните фактори за попадане сред най-бедните 20% от домакинствата, показва анализът. 41% от най-бедните през 2010 г. са преминали към по-състоятелна група през 2013 г., тоест условно са "избягали" от бедност. Други 14% от най-бедните през 2010 г. временно са успели да избягат от групата на бедните, но отново са се върнали в нея в рамките на периода.

В същото време 45% от най-бедните през 2010 г. са останали в бедност през целия период 2010-2013 г. Това означава, че близо 10% от цялото население е в трайна бедност, коментират изследователите.
Заетостта е водещият фактор за излизане от бедност - две трети от "спасилите се" в периода 2010-2013 г. живеят в домакинство, в което има трудови доходи. Една трета от избягалите от бедност са повишили доходите си значително.

Анализът на ИПИ показва, че движението на домакинствата между доходните групи в България е значително. През изследваните години около 40% от домакинствата са се изкачили по стълбата на доходите и не са се върнали обратно към бедността в средносрочен план.

Водещият фактор е заетостта, което означава, че политиките в подкрепа на възможностите за създаване на нови работни места, в т.ч. гъвкави форми на заетост, са ключови за борбата с бедността и покачване доходите на по-бедните домакинства.

В дълбока бедност живеят хората с много ниско образование и такива, които дългосрочно са без работа, както и определени високорискови групи - самотни възрастни, хора с увреждания, многодетни семейства в гета. Излизането от бедност на тези групи изисква конкретни мерки, които задължително минават през образованието и квалификацията, и стигат до по-добро насочване и ефективност на социалните програми, препоръчват авторите на анализа.

#Институт за пазарна икономика #бедност #образование #НСИ #доходи #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"