В САЩ има най-много богаташи, милиардерите обаче са в Лондон

В САЩ има най-много богаташи, милиардерите обаче са в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според традиционното годишно преброяване на най-богатите на британското издание, в Ню Йорк има 61 души със състояние над 1 милиард, в Сан Франциско са 57, Хонконг приютява 49, в Москва са 38, Лос Анджелис е с 35, следват Пекин (33) и Париж (30).

САЩ са страната на богаташите от висок ранг. Американци са 378 милиардери, „едва” 193 са в Китай, във Великобритания има 120 души със свръхдебели портфейли, в Германия са 66, в Индия – с 10 по-малко (56), следват Франция (44), Русия (43), Швейцария (39).

Великобритания рязко е увеличила броя на милиардерите. През 2009 година на острова е имало 43-ма, сега те са три пъти повече. Тяхното общо богатство се е покачило на 335 милиарда паунда (456 милиарда евро) и също непрекъснато се увеличава от 2009 година, когато е било малко повече от 100 милиарда британски лири. Общото богатство на хилядата най-успели във финансово отношение в страната е 576 милиарда паунда, докато миналата година те са 547 милиарда. Това е повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания.

За да се влезе в „Топ 1000” на най-богатите в кралството, оглавяван от братята Дейвид и Саймън Рубен, притежаващи 13,1, трябва да се разполага с най-малко 103 милиона паунда, срещу 55 милиона през 2009. Братята Рубен са преселници от Индия, заселили се във Великобритания през 50-те години на миналия век. Според вестника един от големите моменти в израстването им в деловите среди е тяхното участие в „алуминиевите войни“ в Русия през 90-те години.

Основно бизнесът на братята Рубен е в сферата на пазара на недвижими имоти и частни капиталовложения. На второ място с 13 млрд. паунда също са братя и също са преселници от Индия – Шри и Гопи Индуя, които се занимават с недвижими имоти, банков и ресторантьорски бизнес и търговия със стоки за широко потребление. Челната тройка завършва роденият в СССР американски бизнесмен Леонард Блаватник, който миналата година беше начело на списъка.

 В десетката на богаташите, живеещи на Острова е и Алишер Усманов, собственик на холдинга „Металлоинвест“ и един от най-големите акционери във футболния клуб „Арсенал“, който със своите 7,58 млрд. паунда е на десето място. Жертва на кризата със стоманата, магнатът Лакшми Митал, който бе номер едно в този списък през 2008, той „пропадна” на 11 място със 7,1 милиарда паунда в джоба. Това е загуба от 2,1 милиарда в сравнение с 2015 година.

С оценявано на 340 милиона паунда състояние, кралица Елизабет II е едва на 319 позиция. Пол Маккартни остава начело на най-богатите музиканти, неговото (общо със съпругата му Нанси Шевел) богатство е 760 милиона паунда. Далеч по-назад Елтън Джон, който разполага с 280 милиона и Мик Джагър (235 милиона) са далеч по-назад. Сред най-младите музиканти (под 30 години) милионери води Адел, която е спечелила още 35 милиона за една година и сега има 85 милиона. Тя е и най-богатата жена, която се занимава професионално с музика във Великобритания.

#САЩ #Великобритания #милиардери #класация #състояние #богаташи #Острова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?