Италия поиска специална операция на НАТО в Средиземноморието

Италия поиска специална операция на НАТО в Средиземноморието
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Евентуалната мисия ще е част от по-широк план за затваряне на миграционния маршрут за влизане в Европа чрез преминаване по море от Либия в Италия.

„На ниво НАТО сме поискали Операция „Актив Ендевър” да бъде преориентирана от антитерористична операция в Източното Средиземноморие към охраняване на либийските брегове”, заяви Пиноти, като допълни че при скорошна тяхна среща в Люксембург, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е приветствал идеята. Тя още заяви, че очаква във Варшава плановете да се превърнат в „ефективно решение”.

Друга операция на НАТО в момента охранява турските брегове, като мерките са част от спирането на миграционния поток през Егейско море.

Действията в Либия ще са по-сложни и потенциално опасни, предвид институционалната нестабилност в страната, както и присъствието на джихадисти на „Ислямска държава” в някои от крайбрежните райони, коментира АФП.

Връщането на нелегалните мигранти към Либия ще е изключително противоречиво предвид ситуацията там. Освен всичко, за разлика от Турция, страната не е член на НАТО, което ще създаде допълнителни трудности в координацията на каквито и да е действия.

Либийският въпрос ще бъде обсъден пространно от американският президент Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, италианският й колега Матео Ренци, британският Дейвид Камерън и френският държавен глава Франсоа Оланд по време на тяхна среща в Хановер.

Пиноти потвърди, че Италия иска създаването на миграционни центрове в родните държави на бежанците, „в комбинация с респект към човешките права и подкрепа за страните на произход да се справят с репатрираните”.

Италия се подготвя да поведе миротворческа мисия на ООН в Либия. За целта обаче одобреното от международната организация правителство на единството трябва да получи допъллнителна легитимност в северноафриканската страна, която в момента има 2 действащи парламента.

#Средиземноморие #Италия #НАТО #Йенс Столтенберг #план #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »