Републикански кандидати обединяват усилия, за да попречат на Тръмп в похода му към президентската администрация

Републикански кандидати обединяват усилия, за да попречат на Тръмп в похода му към президентската администрация
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Водачите на кампанията на Круз заявиха, че ще съсредоточат усилията на сенатора на Тексас за вота в Индиана и ще дадат възможност на губернатора на Охайо Кейсик да победи в Орегон и Ню Мексико. На свой ред Кейсик се е съгласил да не се бори за Индиана и да прехвърли подкрепата за себе си за Круз.

Изборите в Индиана са на 3 май, в Орегон – на 17 май, а в Ню Мексико – на 23 май.

До момента Тръмп е спечелил най-много първични избори, но има дълъг път, преди да си осигури необходимите 1237 делегати, за да получи номинацията на партията. Круз и Кейсик вярват, че решението им да си отстъпят един на друг щати, където съперникът има по-големи шансове, ще попречи на ексцентричния милиардер да спечели подкрепата на още делегати.

Някои от републиканците, които не желаят Тръмп да е техният кандидат, от седмици призовават за подобно споразумение. Въпросът е дали сега, когато то вече е факт, не е твърде късно.

Ако нито един кандидат не получи достатъчно подкрепа, за да бъде директно посочен на заседанието на партията през юли, мнозина от делегатите ще могат да променят гласовете си при последващо гласуване.

Лидерът на кампанията на Круз Джеф Роу заяви, че прочулият се със скандалните си изказвания за жените, испаноезичното население и други малцинства в САЩ Тръмп ще загуби изборите на 8 ноември от кандидата на демократите.

По повод споразумението между опонентите му Тръмп написа в профила си в "Туитър": "Леле, току-що научих, че Лъжливия Тед (така той нарича основния си опонент Тед Круз) и Кейсик заговорничат, за да ми попречат да получа номинацията на републиканците. ОТЧАЯНИЕ!"

Милиардерът често се оплаква, че процедурата по номиниране е "нагласена" и работи срещу него, тъй като членовете на партийната върхушка не го одобряват. На свой ред републиканците коментират, че правилата са ясни от много дълго време.

#САЩ #Доналд Тръмп #президент #избори #републиканци #Подкрепа #кандидат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »