Миналогодишното земетресение в Непал удари тежко туристическата индустрия на Еверест

Миналогодишното земетресение в Непал удари тежко туристическата индустрия на Еверест
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Според данни на министерството на туризма, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", засега само 279 алпинисти са поискали разрешения да изкачат Еверест тази година. Това е най-ниският брой от 2011 г. насам и е тежък удар за местната икономика, която разчита предимно на приходите от туризма.

Година след земетресението някои пострадали от него още са бездомни. Сред тях е и семейството на бебето Аюш от етноса чхетри, което миналата година оцеля като по чудо, след като къщата се срути върху му. Тогава момченцето бе само на два дни.

Сега семейството му живее в саморъчно направена барака и все още очаква помощ от правителството, за да построи отново дома си, показва репортажът на агенция "Ройтерс". В подобна позиция са още 3 млн. домакинства.

"След гражданската война и през последните две години правителството работи върху конституцията, фокусирайки се върху прехода от монархия към републиканска система. Хвърлиха всичките си усилия там, така че образованието, инфраструктурата, училищата и социалната система бяха неглижирани", коментира Макс Сантър – директор по международното сътрудничество в австрийския Червен кръст.

"Сега същото се случва с възстановяването – правителството пренебрегва до голяма степен хората от местата, където удари земетресението".

#Непал #земетресение #дом #алпинисти #Еверест #правителство #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"