Горанов настоява за бързи промени в Кодекса за социално осигуряване

Горанов настоява за бързи промени в Кодекса за социално осигуряване
БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Владислав Горанов настоява за спешни промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които да бъде въведен Пул за споделяне на риска.

В края на миналата седмица проектът за промените беше публикуван от финансовото министерство. В него се предвижда парите за втора пенсия в пенсионните фондове да се прехвърлят в единен "пул за споделяне на риска". Средствата ще се прехвърлят там, след като дойде време за изплащането им на осигурените лица.

От мотивите на законопроекта става ясно, че хората, които са решили да запазят индивидуалните си партиди за втора пенсия в частен фонд, могат да получат натрупаните средства наведнъж, на определени вноски или пожизнено. Тази уредба съществува и в момента. Средствата обаче ще се прехвърлят в общ пул за споделяне на риска от "надживяване" или от некачествени инвестиции.

Това ще промени и начина на наследяване на парите, които останат в партидата, в случай на смърт.

Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията. Създаването на пул би решило този проблем, заяви Горанов.

„Проблемът е реален и не се е появил само защото все още не се изплащат пенсии по втория стълб“, каза Горанов и добави, че по тази причина дебатът е важен и не е приключил.

Финансовият министър уточни, че законопроектът ще мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество и комисиите към него. От своя страна, президентът на КТ "Подкрепа" Пламен Манолов заяви, че този, който навремето е казвал, че тези пенсии могат да бъдат едновременно пожизнени и наследствени, е лъжец. Тези пенсии са или наследствени, или пожизнени, обясни той.

#Горанов #Кодекс за социално осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »