“Спаси София” иска да се отмени поскъпването на билетите и пълна проверка на Центъра за градска мобилност

“Спаси София” иска да се отмени поскъпването на билетите и пълна проверка на Центъра за градска мобилност
БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданската инициатива “Спаси София” внесе жалба, адресирана до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков и председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова. В нея те настояват гласуваното на 14 април увеличение на цената на билетите за градския транспорт с 60% да бъде незабавно отменено, а икономическата рамка за дейността на Центъра за градска мобилност да бъде изцяло проверена за несъответствия. Копие е изпратено и до областния управител Веселин Пенев, съобщиха от Спаси София.

Предвид поисканата от Йорданка Фандъкова оставка на цялото ръководство на ЦГМ заради съмнителната обществена поръчка за изграждането на 60 спирконавеса, разкрита от Нова телевизия, от организацията напомнят, че основният аргумент посочван в подкрепа на увеличението беше, че икономическите рамки и доклади са изработени от експертите на ЦГМ, цитираните в тях стойности са коректни и точни, а дружеството се ръководи отговорно, съвестно и ефективно. Очаквано, и не без основание, общественото внимание се насочи към реалната опасност други обществени поръчки, управлявани от ЦГМ да се изпълняват на стойности в пъти по-ниски от разплатените.

От “Спаси София” изразяват категоричното си несъгласие с това гражданите на София да бъдат заставяни да плащат завишени цени, с които да се покрива неефективно управление, далавери и корупция, лично богатство на директори, техни „20 годишни приятелства” и обръчите от фирми, с които са се обградили! Сегашното ръководство на ЦГМ е изцяло компрометирано и обществото няма доверие в неговата експертност и добри намерения, твърдят от организацията. Скандалът с надплатените спирки е поредният в дълъг списък грешки, корупционни схеми, скандали и нарушения, с които се асоциира управлението на ЦГМ през годините.

От организацията също така настояват кмета Йорданка Фандъкова незабавно да отстрани членовете на съвета на директори на ЦГМ и напомнят, че около назначаването и дейността на всеки един от петте члена на управителния съвет на общинското дружество има поне по един скандал. На тях гражданите на София поверяват 300 млн. лв. годишно и няма как да бъде прието те да се харчат от неспециалисти или уволнени заради некомпетентност или непристойно поведение хора, заявяват от организацията.

От “Спаси София” напомнят на общинарите, че техен неотменим дълг е да защитят обществения интерес от злоупотреби. В противен случай, усърдно създаваният образ на честно и открито управление с видими резултати ще понесе непоправими щети и ще доведе до трайна и заслужена загуба на доверие от страна на гражданите. От организацията очакват бърза реакция от кмета и от Столичен общински съвет.

#Спаси София #билети #Център за градска мобилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"