Шефът на ЦРУ на посещение в Сараево

Шефът на ЦРУ на посещение в Сараево
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според местните медии директорът на ЦРУ Джон Бренън разговарял за "глобалната борба срещу тероризма, терористичните заплахи в Босна и Херцеговина и мерките, които се вземат от властите в Сараево по този проблем".

"Директорът на ЦРУ Джон Бренън пристигна в страната поради най-малко две причини - първата е свързана с мащабната операция на Интерпол за спиране на търговията с оръжие и втората е свързана с доставките на оръжие от Балканите към Европа", смята Джевад Галияшевич, който се представя като експерт по въпросите на тероризма. Според него в операцията на Интерпол са били ангажирани над 5000 полицаи и се отнасяла до изземване на оръжие, което е било предназначено за Западна Европа.

Той припомня и писмото на Бренън от преди две години до президента на Босна и Херцеговина Младен Иванович, в което директорът на ЦРУ подчертава, че "на ръководния пост в разузнавателните служби и агенциите по сигурност трябва да се избират верни лица, но не и ислямисти". В момента директор на една от службите е Осман Мехмедович Осмич, който бе на разузнавателно обучение в рамките на програмата на НАТО в Турция.

По време на визитата на директора на ЦРУ Джон Бренън в Сараево американският портал "Ветерънс тудей" публикува разследване, в което се твърди, че босненецът Езхер Беганович е основната връзка и ключова фигура при организацията на терористичните атаки в Париж и Брюксел. Изданието се позовава и на информация от "Уикилийкс", от която става ясно, че Беганович е член на "Бугоянската терористична група", която е участвала в няколко нападения срещу полицейски управления и срещу хървати, завърнали се по домовете си.

Според белгийската държавна телевизия РТБФ при обиските на жилищата на задържаните терористи, участвали в атентатите в Брюксел, са открити техни интернет-връзки с Беганович. "Ветерънс тудей" твърди, че Езхер Беганович е основният администратор на босненския портал "Сафф" и чрез него пропагандира радикален ислям и набира привърженици. Освен "Сафф" в текста се споменават и следните босненски сайтове, които пропагандират краен ислям - "Бир", "Босна медия", "Исламска ТВ", Минбер", "Соупкичен Босния", както и техните профили във Фейсбук и Туитър. "Сафф" реагира на тази публикация и я определи като "клеветническа и лъжлива". Директорът на ЦРУ Джон Бренън в Сарево пристигна от столицата на Саудитска Арабия Рияд където проведе срещи с ръководителите на 6 спецслужби от арабски държави. Основна тема в разговорите е била "координацията им за техните акции в Ирак, Сирия и Йемен". 



#Сараево #Джон Бренън #Саудитска Арабия #оръжие #Балканите #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници