България в евро Топ 3 по поскъпване на бензина

България в евро Топ 3 по поскъпване на бензина
В Европа най-високи са цените на бензина в Норвегия – 75.7 рубли за литър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-голям растеж на цените на бензина в Европа през първото тримесечие на годината е регистриран в Унгария (15.6%), Полша (15.1%) и България (14.9%).

Това информира в петък информационно-аналитичният интернет портал „Нефт России“, цитиран от БТА.

Класирането е направено от експерти от Центъра за икономически изследвания „РИА-Аналитика“. Те са проучили статистиката за цената на бензина с октаново число 95 в 32 страни.

Анализът на цените е направен, като местната валута е обърната в рубли по курса на централната банка на Русия.

С една средна заплата украинците могат да си купят най-малко бензин – около 211 литра, след това се нареждат българите – 290 литра и жителите на Беларус – 378 литра. Тази „челна“ петица се допълва от Румъния и Литва.

В Европа най-високи са цените на бензина в Норвегия – 75.7 рубли за литър (eдна рубла се разменя при курс от близо 30 рубли за долар или 40 рубли за евро – бел. ред.).

В първата тройка са Италия, където в края на март литър бензин 95 средно се продава за 71.6 рубли и Гърция – 71.3 рубли за литър.

На четвърто и пето място по скъп бензин се нареждат Холандия –70 рубли за литърq и Дания – 68.6 рубли за литър.

Най-евтин е бензинът в Беларус – 24.7 рубли за литър, според експертите от „РИА-Аналитика“. На второ място по евтин бензин се нарежда Казахстан с 27.9 рубли за литър, а на трето е Русия с 28.3 рубли за литър.

Сред последните пет страни в класацията се нареждат още Украйна (40.2 рубли за литър) и Румъния (50.3 рубли за литър).

#Казахстан #Литва #Холандия #Дания #Румъния #Италия #Гърция #Норвегия #Украйна #Беларус #Украйна #Русия #Унгария #Полша #България #бензин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай