На хоризонта се задава нова миграционна вълна – Куба разреши на гражданите си да напускат „Острова на свободата“ на борда на търговски кораби

На хоризонта се задава нова миграционна вълна – Куба разреши на гражданите си да напускат „Острова на свободата“ на борда на търговски кораби
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Куба обяви в петък, че отменя забраната нейни граждани или американци от кубински произход да влизат и напускат страната на борда на търговски кораби. По този начин отпада пречката за пръв път от повече от половин век насам круизен кораб от САЩ да посети кубинско пристанище.

Големият оператор на подобни туристически пътувания Carnival Corp е планирал плаване за 1 май, но то бе поставено под въпрос, ако не беше отпаднала забраната, действаща според закон от времето на студената война.

В съобщение, разпространено от държавните медии в карибската държава, се казва, че от 26 април на кубински граждани се позволява "независимо от миграционния си статут да влизат и напускат круизните кораби като пътници или като членове на екипажа им". На преглед е подложена и забраната да бъдат посещавани яхти и рибарски корабчета.

Миналата година САЩ дадоха разрешение на Carnival да плава до Куба. Хавана направи същото ден след историческото посещение на президента Барак Обама в края на март.

Малко преди визитата му на кубинците бе позволено да откриват сметки в американски банки.

Преди години отпаднаха ограниченията за пътувания на кубинци със самолети, но водите между острова и американския полуостров Флорида останаха район на опасни бягства към САЩ, отвличания, насилие и гибел. На родените в Куба американци е позволено свободно да посещават с авиокомпании острова и всяка година около има около 300 000 подобни пътувания.

 

 

#Куба #пристанище #круизен кораб #самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"