Депутати искат дневна винетка и за леки коли

Депутати искат дневна винетка и за леки коли
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се въведе еднодневна винетка и за леките коли, каквато има за тежките возила, предвижда проект за промени в Закона за движението по пътищата, внесен от група депутати. Омбудсманът Мая Манолова също поде кампания за краткосрочно таксуванеу пише в . Сега.

Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков от РБ и ПФ предлагат да има и 3-месечна винетка, защото много българи пътуват по републиканските пътища само през лятото, а и живеещите в чужбина също се връщат в родината предимно в периода юни-август.

Управляващите вдигнаха драстично цената на винетките от 1 януари, като оставиха старите срокове - за седмица, месец или година. Вече има данни, че за разлика отпреди след поскъпването сега много шофьори не са си купили годишна винетка - с цена 97 лева, и ще прибягват до седмична за 15 лв. или месечна за 30 лв., а някои дори се заканват да шофират без винетки.

Вносителите на идеята са направили онлайн допитване сред 2000 души и 90% са "гласували" за 3- или 6-месечна винетка. Затова според депутатите 3-месечната винетка ще е търсена, а в същото време пътните такси ще се събират по-добре и по-справедливо.

Реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов вече се опитаха да прокарат проект за 6-месечни винетки, но мнозинството отхвърли идеята преди месец.

#винетки #Закон за движение по пътищата #депутати #Мартин Димитров #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"