Атина повишава данъците за най-бедните, за да подпише сделка с кредиторите

Атина повишава данъците за най-бедните, за да подпише сделка с кредиторите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкото правителство натовари с тежести хората с ниски доходи, в стремежа си да сключи сделка с кредиторите преди православния Великден. 

Гърците с месечна заплата между 650 и 2000 евро ще поемат тежестта на реформите в областта на данъчното облагане и социално осигуряване. Новите мерки по същество ще унищожат доходите на средната класа, като се имат предвид повишения на косвените данъци и удръжките.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос и министърът на икономиката Джордж Статакис ще се срещнат с Четворката в 10 ч., сряда, за да обсъдят фискални мерки, които да бъдат включени в законопроект, с мащабни реформи в социалното осигуряване и данъчната система, съобщава списваният в южната ни съседка в. „Български новини“.

Предложената нова форма на облагане ще принуди хората с ниски доходи да поемат основната част от мерките, като правителството се надява да може да покрие поне 1 милиард евро от исканите от кредиторите 1,8 милиарда приходи за бюджета от преки данъци. За да се избегне намаляване на заплатите в публичния сектор, гръцкото правителство е решено да постави по-голямата част от тежестта върху работещите в частния сектор.

Показателно е, че според новата система за данъчно облагане, човек спечелил едва 650 евро на месец, ще трябва да плаща данъци. Един служител с годишен доход от 10,000 евро ще плати 100 евро повече (общо 200 евро) през 2017 г. под формата на данъци, базирани на предложените данъчни реформи.

На теория само тези, които прават между 28 000-45 000 евро годишно или 50 000-55 000 годишно ще плащат по-малко данъци.

 

#Гърция #данъци #бедни #кредитори #данъчно облагане #доходи #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници