Днес е Международният ден на Земята

Днес е Международният ден на Земята
A A+ A++ A

На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята, който е най-големият нерелигиозен празник в света. Международната мрежа за Деня на Земята координира инициативите в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота с цел създаване на устойчиви и ефективни екологични политики. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 година.

Днес във Варна са предвидени кампании по озеленяване. В Смолян, Регионалната инспекция по околна среда и води организира поредица образователни инициативи за деца и ученици от 3 до 18 години.

Първата инициатива е със студенти по екология от филиала на Пловдивския университет и е свързана връзка с мониторинг на околната среда. Другата е с ученици от Рудозем, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Екатерина Гаджева. Тя уточни, че децата са запознати с експресните методи за анализ на рН, демонстрации на апаратурите и възможностите за замерване на параметрите на околната среда. И още - в детска градина в град Чепеларе, с поредица от гатанки, са представени горските обитатели - животни и растения. Малките деца бяха запознати с Деня на Земята. За поредна година и ПМГ "Васил Левски" в Смолян ще направи конкурс и състезание на екологична тематика. Всички общини се включват активно и в почистванията на населените.

В Горна Оряховица възпитаниците на седем детски и учебни заведения ще рисуват на тема "Аз обещавам на Земята". Общината в града ще им подари географски карти на България. Децата ще пуснат в небето балони с цветовете на трикольора и с послания за опазване на планетата.

#ДЕН #Земята #празник #отбелязване #опазване #планета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"