Ватиканът не иска Маричков-младши за посланик

Ватиканът не иска Маричков-младши за посланик
Маричков е син на музиканта от група „Щурците“ Кирил Маричков, а дядо му, който също се казва Кирил Маричков, е бил посланик във Ватикана от 1993 до 1997 г. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Ватиканът не пожела да даде агреман на Кирил Маричков-младши, който беше предложен за посланик на България в Светия престол.

Маричков е син на музиканта от група „Щурците“ Кирил Маричков, а дядо му, който също се казва Кирил Маричков, е бил посланик във Ватикана от 1993 до 1997 г.

Официални коментари както от Ватикана, така и от Външно министерство още няма, съобщи БНТ. Външният министър Николай Младенов обаче не отрече проблема пред в. „24 часа“.

Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация за  противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения били споделени с представител на Министерството на външните работи.

Маричков-младши живее и работи в Италия като адвокат, въпреки че 7 пъти е отхвърлян от тамошната колегия. От Ватикана били неприятно изненадани, че той няма и ден официален трудов стаж.

Според в. BG voice, цитиран от в. „Труд“, формалната причина за отказа е, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия.

Според Лутеранските договори от 1929 г. посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни.

Източници на БНТ пък посочват като причина за липсата на агреман романа на Кирил Маричков „Пътят на беглеца“, в който имало хомосексуални сцени.

Издадена в България преди 7 години, в книгата се разказва историята на български имигрант в Италия. Героят е принуден да прави обири и да проституира, за да оцелее.

Още в самото начало кандидатурата на Маричков предизвикала учудване.

Неотдавна е имало среща между папския нунций и представители на Външно министерство, на която резервите официално са били изразени.

БНТ обаче уточнява, че в нито един момент в разговорите с Ватикана не са били поставени под въпрос образованието или професионалния опит на Маричков.

Според дипломатическите правила, ако поискан агреман не бъде получен до 3 месеца, предложението се смята за нежелано от приемащата страна и се номинира нов кандидат, добавя в. „24 часа“.

Обикновено страните изпращат за посланици във Ватикана личности с голяма обществена тежест. Ако не са дипломати от кариерата, обичайно това са заслужили университетски преподаватели, дейци на науката и културата.

Експерти смятат, че едва ли случаят с Маричков ще остави трайна негативна следа в отношенията на България с Ватикана, но ще предизвика неудобна ситуация за българската страна.

#Ватикана #Кирил Маричков #посланик #агреман #Николай Младенов #министър на външните работи #Министерството на външните работи #Външно министерство #Светия престол #България #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »