Ако марихуаната се легализира, ще спадне ли употребата й?

Ако марихуаната се легализира, ще спадне ли употребата й?
A A+ A++ A

Ако декриминализираме канабиса, употребата на амфетамини, хероин и други наркотици ще спадне, твърди Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество.

В момента на пазара, особено сред тийнейджъри, хитът са т. нар. синтетични имитации на канабис. Това буквално са прахчета, които се поръсват върху някакъв чай и това се пуши. За разлика от канабиса, това нещо е смъртоносно, подчерта Карагегов.

„ Вече имаме смъртен случай на ученичка в Шумен, имаме случай на 18 деца в Русе, които бяха хоспитализирани в психиатрия в един ден след употреба на такъв синтетичен заместител”, допълни той.

Карагегов цитира статистика на Световната здравна организация, според която 30 000 младежи в гимназиална възраст в България редовно употребяват канабис.

По думите му в държавите, които декриминализират притежанието на канабис, се наблюдава и спад в употребата сред тийнейджъри . Вече няма ученици дилъри, всеки може да си го произведе вкъщи, просто няма пазар, поясни Карагегов.
От организацията му имат три искания. Първото е пациентите, които желаят да получат лечение с коноп, да имат регламентиран път да го направят, второто е хората, които са решили да употребяват канабис и биват залавяни със скромни количества като 0,2 грама, да не лежат в затвора, тоест декриминализация на употребата за лични цели. По този начин ефективно пресичаме организираната престъпност, разясни Карагегов.

Третото искане е регламентиране от държавата на т. нар. индустриален коноп, който се ползва за текстил, за химически продукти, свързани с козметика и фармация.

Употребата на марихуана за медицински цели е голяма заблуда, смята депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова.

Ако я признаем за лечебно средство, трябва да кажем каква е дозата, а такава няма, посочи тя.

В становищата, дадени от националните консултанти към Националния съвет по наркотични вещества, не прочетох и дума в подкрепа на това, че марихуаната лекува. Напротив, всички консултанти казват, че тя облекчава симптомите, но се употребява симптоматично и с други лекарствени средства, изтъкна Султанка Петрова.

Не мога да приема нещо, което би съсипало живота и здравето на българските деца, допълни тя.

#наркотици #марихуана #легализиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »