Такса "дете" се забранява, ще има сериозни глоби за ресторантите, които я прилагат

Такса "дете" се забранява, ще има сериозни глоби за ресторантите, които я прилагат
A A+ A++ A

5 000 лева глоба ще бъде глобата на ресторанта с такса „дете" в Стара Загора. Това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Казусът възникна през лятото на миналата година. Тогава клиентка на заведението в Стара Загора обясни, че в менюто на ресторанта имало надпис, според който не се допуска децата да играят в ресторанта. При нарушение се таксува 50% надценка на сметката.

Маргаритов обясни, че наличието на подобна такса е нелоялна практика. Още повече, че не може да се установи и какво точно означава „детска игра".

„Решението на нашата Комисия, е, че такава такса „дете", ако можем да я наречем условно, представлява нелоялна търговска практика, а и следва да бъде забранена като такава, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. Това е една измислена санкция, която търговците нямат право да въвеждат и то за нещо, което по никакъв начин не бихме могли да квалифицираме като нарушение. Нашата заповед е връчена на търговеца, предвидена е и санкция", подчерта Димитър Маргаритов.

По думите му от гледна точка на КЗП подобни случаи винаги ще бъдат разглеждани като нелоялни търговски практики и търговците, които ги практикуват, ще бъдат санкционирани.

„В конкретния случай санкцията е 5000 лева, но при повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер", добави председателят на КЗП.

На противоположно мнение е Комисията за защита от дискриминация, която смята, че такса „дете" не представлява дискриминация и не е незаконна. Според КЗД надценката е била вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

#глоба #такса #дете #ресторант #незаконна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"