Отменена е виенската среща за Македония

Отменена е виенската среща за Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Утрешната лидерска среща във Виена за разрешаване на кризата в Македония е отменена.Тя бе свикана от Евросъюза и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан заедно с тримата евродепутати Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вайгъл трябваше да бъдат домакини на четиримата македонски политически лидери Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи. Всички те трябваше да очертаят пътя за излизане от сегашната фаза на кризата в Македония.

Основна причина за отмяна на срещата бяха поставените условия от Зоран Заев, лидер на опозиционната Социал-демократическа партия на Македония (СДСМ). Той поиска президентът Георге Иванов да отмени амнистията на замесените в нарушения политически лица, а също разпуснатият парламент да събере и да гласува за отлагане на насрочените за 5 юни избори, защото според Заев те нямат да бъдат честни. В противен случай заплаши да не отиде на срещата. Условията му не бяха изпълнени, което доведе и до отлагане на срещата.

Сегашната фаза на кризата в Република Македония се изостри след 12-ти април, когато президентът Георге Иванов обяви спиране на всички съдебни процеси и разследвания срещу политиците в страната. Тези разследвания впрочем са предвидени в Договора от Пържино. Президентът обаче разясни, че се е решил на този ход заради изключително високото напрежение в страната, което вече се прехвърля и в междуличностните и дори семейните отношения. Според него страната трябва да загърби конфликтите и напрежението, за да продължава напред.

В същото време неговото предложение не бе прието еднозначно от политическите сили и доведе до нови протести в Скопие.

#Македония #Георге Иванов #Виена #лидерска среща #Зоран Заев #амнистия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »