Прослушват кандидатите за попълване на квотата в СЕМ

Прослушват кандидатите за попълване на квотата в СЕМ
A A+ A++ A

Комисията по културата и медиите в Народното събрание изслушва на открито заседание този следобед шест кандидата за попълване на парламентарната квота в Съвета за електронни медии (СЕМ).

От петчленния състав на СЕМ трима са с изтекъл мандат – двама от парламентарната и един от президентската квоти. Бившият директор на програма "Хоризонт", който участва и в конкурса за генерален директор на БНР – Васил Чобанов, ще бъде изслушан от Комисията, а номинацията му за СЕМ е на депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Явор Хайтов от Български демократичен център. Хайтов, който е и заместник-председател на парламента, заедно с депутати от БДЦ предлага и друга кандидатура за СЕМ – тази на Розита Еленова. В момента тя ръководи отдел "Връзки с обществеността" на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

АБВ предлага за член на СЕМ 66-годишният професор Любомир Халачев, оператор, режисьор и сценарист, ректор на НАТФИЗ до миналата година.

Бившият член на СЕМ до преди три години София Владимирова отново е номинирана. Зад нея стои ГЕРБ.

Доц. Иво Драганов, член на предшественика на СЕМ – НСРТ, а от 10 години преподавател в Нов български университет, е номиниран от Реформаторския блок и от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

За член на медийния регулатор е номиниран и журналистът Кин Стоянов. Той е предложение на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев.

След днешното изслушване депутатите от Медийната комисия ще представят на останалите народни представители заключителен доклад, а новите в СЕМ ще бъдат гласувани в пленарната зала. Очаква се това да стане идната сряда. Тогава в регулатора ще влезе и Бетина Жотева от президентската квота, за която държавният глава издаде указ преди почти година.

#комисия #култура #СЕМ #квота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"