Според ООН, три четвърти от населението на Северна Корея няма какво да яде

Според ООН, три четвърти от населението на Северна Корея няма какво да яде
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Недохранването остава голям здравен проблем в Северна Корея, като сушата миналата година намали реколтата и подкопа усилията на държава да си осигури изхранването на нацията, показва доклад на ООН. 

Повече от три четвърти от населението на 25 – милионната Северна Корея изпитва „продоволствена несигурност и е силно уязвимо към сътресения”, се посочва в доклада, изготвен от експертите на ООН в Пхенян. Според него около 18 млн. души се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ. Недохранването продължава да бъде заплаха за общественото здраве, особено при жените и децата под пет годишна възраст. То е и основната причина за майчината и детската смъртност в страната, съобщава БГНЕС.

Според доклада на Организацията на ООН по прехрана и земеделие за продоволствената несигурност в страната през 2015 г. делът на хората, страдащи от недохранване, достига 41,6% през периода 2014-2016 г. спрямо 35,5 на сто през 2005-2007 г. Въздействието на две последователни суши засегна силно реколтата и продукцията, която се срина с 11% в края на 2015 г. спрямо предходната година.

„Страната продължава да страда от несигурност в прехраната и ограничен достъп до вода, канализация и други хигиенни нужди”, се посочва в доклада на ООН. Производството е ограничено заради недостатъчната обработваема земя, недостига на качествени семена, торове, пестициди и др. Северна Корея страда постоянно от недостиг на храна.

Смята се, че стотици хиляди са умрели от глад през 90-те години на миналия век. Международната хранителна помощ, особено от Южна Корея и Съединените щати, драстично намаля заради напрежението около ядрената програма и балистичните ракети на Пхенян.

 

#Северна Корея #глад #ООН #обществено здраве #недохранване #суша #смъртност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"