Днес палят Олимпийския огън в Гърция

Днес палят Олимпийския огън в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Гърция ще бъде проведена церемония по запалването на олиймпийския огън за игрите в Рио де Жанейро. 

От вчера в Древна Олипмия започнаха репетициите по вековния ритуал. Символът на олимпийските игри се запалва от слънчевите лъчи на олтара на древногръцкия храм на богинята Хера с помощта на параболично огледало. След това група жрици предава огъня на първия факелоносец.

Пламъкът на олимпийския огън ще премине през бежански лагер в Атина и един от обитателите му ще бъде сред факлоносците за игрите в Рио де Женейро, заяви по-рано президента на МОК Томас Бах.

Факлата с пламък от митичния връх ще пристигне в Рио де Жанейро на 3 май. В продължение на 95 дни щафетата ще премине 20 хиляди километра по земя, 10 хиляди по въздух и ще посети 329 населени места.

Междувременно стана ясно, че олимпийският огън за игрите в Рио де Жанейро ще гори извън пределите на стадион „Маракана“, на който ще се проведе церемонията по откриването. 

„Олимпийският огън ще бъде запален на стадион „Маракана“ по време на откриването на игрите на 5 август, но след това ще бъде пренесен в близост до центъра на града. Мястото се пази в тайна до началото на олимпиадата“, съoбщи говорителят на организационният комитет Марио Андрада. 

#Гърция #Олимпиада #олимпийски огън #Рио де Жанейро #ритуал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"