Гърция напуска еврозоната при Brexit?

Гърция напуска еврозоната при Brexit?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция може да излезе от еврозоната още през това лято, ако британците гласуват за напускане на Европейския съюз в предстоящия през юни референдум.

Това сочи доклад на анализаторската компания „Икономист Интелиджънс Юнит" (EIU), цитиран от вестник „Телеграф“ и БНР.

Несигурността след гласуване с "да" за излизане на Великобритания от ЕС ще постави под неудържим натиск парично закъсалата икономика на Гърция в момент, когато тя също така трябва да се справи с наплива на имигранти, бягащи на вълни от Близкия Изток и Африка, се посочва в доклада.

Гърция вече се намира под огромен по размер натиск и т.нар. Brexit може да я доведе на ръба. На страната предстоят големи плащания по дълга към средата на 2016 година, като в същото време структурните реформи, препоръчани в трета спасителна програма за Атина, продължават да оказват негативен отпечатък и е малко вероятно да спомогнат за съществен икономически растеж в краткосрочен план.

Реалният БВП на Гърция се сви с 0,3% през миналата година, докато безработицата продължава да задържа в много високо ниво от 24%, а държавният дълг удари 171% от БВП на страната. "Докато европейският регион вероятно би могъл да се справи с евентуален Brexit, сценарий Grexit или ескалация на мигрантска криза е малко вероятно да доведат до успешно овладяване на ситуацията, ако се наложи да бъде намерено едновременното им решение", се посочва в доклада EIU, озаглавен "Европа се разтегна до своя лимит".

"Не е невъзможно Гърция да се наложи да излезе от еврозоната дори още към средата на настоящата година, в момент, когато Великобритания гласува за това дали да излезе или да остане в рамките на ЕС", посочва авторите на доклада, визирайки вълната от имигранти по бреговете на Гърция, която може да постави под траен натиск икономиката на страната.

#Brexit #Гърция #еврозона #дълг #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"