Гръцкото правителство внесе в парламента законопроекта за пенсионна и данъчна реформа

Гръцкото правителство внесе в парламента законопроекта за пенсионна и данъчна реформа
parliament.gr
A A+ A++ A

Правителството на СИРИЗА внесе в парламента спорния законопроект за пенсионна и данъчна реформа. Промените засягат застрахователната и пенсионната система и данъка върху доходите на физическите лица. Проектът предвижда още ограничаване на размера на допълнителните пенсии и увеличаване на осигурителните вноски за работодателите. Интересното в случая е, че тези текстове не са съгласувани с представители на международните кредитори.

Без съгласуване с кредиторите гръцкото правителство внесе в парламентарните комисии проект на закон за реформа на пенсионната система, системата за социално осигуряване и данъчното облагане. Законопроектът е представен и за обществено обсъждане.

Промените засягат цялата застрахователна и пенсионна система и променят данъка върху доходите. По-специално, националната пенсия би трябвало да стане 384 евро, при условие, че са се плащали 20 години осигуровки. Ако осигурителният период е по-малко от 20 години, пенсията се намалява с 2% за всяка година осигурителен стаж. За да се получи тя са нужни най-малко 15 години стаж.

В този случай размерът на пенсията ще бъде 345 евро Радикални промени очакват новите пенсионери. Новите пенсии се изчисляват вече въз основа на новите ставки. В сравнение със сегашните, новите пенсии ще бъдат по-високи при по-малък осигурителен стаж (до 25 години) и доход до 1000 евро на месец.

Обратно - пенсиите ще се намалят с до 30% (средно 15% -20%) за тези, които имат повече от 30 години осигуряване и заплати над 1500 евро. Освен това се увеличават вноските за работодателите и се ограничава размера на допълнителните пенсии. Законопроектът предвижда и повишаване на данъците върху доходите над 40 хиляди на година и върху доходи от отдаване под наем на недвижими имоти на стойност над 12 хиляди евро на година. Данъкът върху хазарта се определя на 35% от сумата на печалбите.

Тази ставка се въвежда от началото на тази година. Пенсионната система и данъците са едни от най-трудните въпроси в преговорите на Гърция с кредиторите й. Властите обещаха да не се намалява размерът на основната пенсия, въпреки изискванията на кредиторите, които без нови строги мерки за икономии, забавят завършването на първия преглед на напредъка на реформите. 

 

#пенсионна реформа #Гърция #кредитори #Алексис Ципрас #пенсия #осигуряване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »