Австрия: Границата на Македония с Гърция е окончателно запечатана

Австрия: Границата на Македония с Гърция е окончателно запечатана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македонско-гръцката граница и Балканският миграционен маршрут трябва да останат затворени. Това заяви австрийският президент Хайнц Фишер в интервю за агенция МИА, изтъквайки като причина големият брой хора, които в момента се намират в лагера в Идомени и искат да продължат по пътя си към Западна и Северна Европа.

„Позицията на Австрия е същата като тази на Словения, Хърватия, Сърбия и другите страни по маршрута. Тя е, че пътят от Турция през Гърция към Германия, по който минаха стотици хиляди души, е неприемлив. Само за 4 месеца през 2015 година 800 000 души минаха по него. Това е неприемливо и не може да се контролира“, заяви Фишер. Ако Германия вземе решение да ограничи влизането на нейна територия, това ще бъде истинска катастрофа. Поради това нашето общо решение е да се избегне тази опасност.

Благодарение на това решение броят на бежанците намаля и положението е поносимо в Хърватия, Словения и останалите държави, каза Фишер за МИА. Попитан за лагера в Идомени /Сухово/, който се намира недалеч от македонската граница, Фишер призова европейско решение.

„Проблемът в Гърция, който достига до гръцко-македонската граница, е трагичен и ние не сме слепи за него. Това обаче може да се реши с европейски действия. Знаете за приетите мерки. Не пренебрегваме хуманитарния аспект, но политиката на отвързани ръце, при която пускаме всеки където иска да отиде, вече не е възможна“, каза още австрийският президент.

Репортерът на БГНЕС припомня, че от Гърция на два пъти имаше организирано нахлуване на няколко хиляди мигранти от лагера в Идомени /Сехово/. Това се случи на 14 март и 10 април. И в двата случая мигрантите бяха инструктирани от така наречените неправителствени организации, а гръцката полиция не се намесваше при щурма на македонската граница.

#граница #балкански маршрут #мигранти #Гърция #Идомени #бежанци #лагер #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници