Откриха най-старото писмо в бутилка

Откриха най-старото писмо в бутилка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пощенска картичка на 108 години официално е най-старото писмо в бутилка, откривано някога. На картичката, открита в Германия, пише, че върналият я на Английския институт за морски изследвания ще получи шилинг.

Нейното откриване официално победи досегашния рекорд за писмо в бутилка в Книгата на Гинес от 99 години и 43 дни. Необичайното откритие е било направено от пенсионираната пощенска служителка Мариане Винклер докато е била на почивка на Фризийските острови в Северна Германия. Картичката е открита точно 108 години и 138 дни след нейното пускане в морето от известния морски биолог Джордж Паркър Бидър на 30 ноември 1906 г.

Винклер е изпълнила написаното и е счупила бутилката, в която е открила картичката, на която е пишело да бъде върната на Морската биологическа асоциация (МБА), както е сегашното име на английския институт за морски изследвания “На пощенската картичка пишеше намерилият я да попълни информацията за това къде я е открил и ако бъде прибрана от траулер, какво е неговото име и също така молеше да бъде върната на Джордж Паркър Бидър в Плимут в замяна на награда от един шилинг“, заяви Гай Бакър от МБА.

Бидър е пуснал в морето общо 1020 бутилки през периода 1904-1906 от южното крайбрежие на Северно Море. Той е открил, че много от бутилките, които са потънали на дъното, в последствие са изплували по английските брегове. Тези, които са останали да плуват на повърхността, са пристигнали в Европа, съобщава БГНЕС.

На базата на тези открития Бидър е установил за първи път, че дълбоките подводни слоеве на Северно море се движат от изток на запад. МБА все още е известна и престижна научна институция, а Бидър е бил неин директор в периода от 1939-1945, преди да почина на 91 г. през 1951 година.

 

#Великобритания #писмо в бутилка #Германия #МОРЕ #директор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »