Икономическите щети от земетресението в Еквадор могат да достигнат 1 млрд. долара

Икономическите щети от земетресението в Еквадор могат да достигнат 1 млрд. долара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Официално потвърдените до този момент жертви от унищожителното земетресение в Еквадор достигнаха 525 души. Ранените са около 3000. Унищожени са 370 сгради и над 150 са силно повредени.

Природното бедствие, ударило на 16 април страната, бе наречено най-ужасната трагедия за Еквадор през последните 70 години.Трусът бе със сила 7,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът му бе в района на град Педерналес, в северозападната провинция Манаби.

Ясно е, че последиците от бедствието ще бъдат много тежки за икономиката на страната. Трусът повреди големият порт Есмералдас, разположен близо на град Манта, и най-големия нефтопреработвателен завод на Еквадор с капацитет от 110 хил. барела нефт дневно. Унищожени или повредени са големи транспортни артерии, електростанции, има проблеми с водоподаването, унищожени са предприятия в град Манаби.

Все още е рано да се прогнозира размерът на загубите. По първоначална оценка на международния застрахователен брокер AON Benfield, вероятността загубите да превишат сумата от 0 млн. е 48%. 32 на сто е вероятността загубите да достигнат млрд.

Тези огромни загуби обаче една ли ще бъдат компенсирани от международния презастрахователен пазар. По-рано финансовите власти в Еквадор предприеха стъпки за т.нар. защита на вътрешния застрахователен пазар. Една от основните мерки бе въвеждането на данък върху презастрахователните премии, заплащан от нерезиденти на Еквадор по договори за изходящо презастраховане.

Този налог значително увеличи стойността на качественото презастраховане на международните пазари. В резултат на това се увеличи обемът премии в страната, но заедно с това многократно нарасна и концентрацията на застрахователни рискове. Затова сега еквадорските презастрахователи ще трябва сами да се справят с милиардните загуби от бедствието.

 

#Еквадор #земетресение #щети #застрахователи #презастрахователи #Рихтер #пазари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »