След 15 г. прекъсване Аржентина отново излиза на дълговите пазари

След 15 г. прекъсване Аржентина отново излиза на дълговите пазари
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Това съобщи късно вчера финансовият министър Алфонсо де Прат Гай, цитиран от ТАСС и БТА.

"Днес окончателно приключихме с дефолта от 2001 година. В петък ще получим средствата и можем да изплатим от тях 9,3 милиарда долара (на кредиторите). Можехме да емитираме двойно повече облигации", посочи министърът на пресконференция в Буенос Айрес.

По думите му към момента Аржентина е подписала 220 споразумения с различни фондове, отказали някога преструктуриране на задълженията. Тези договорености предполагат съкращаване на дълга с 40 процента.

Прат Гай уточни, че са продадени четири вида облигации - с падеж след 3, 5, 10 и 30 години. Средната лихва е 7,14 процента годишно. Общо са били получени заявки за 68,6 милиарда долара.

В крайна сметка Буенос Айрес е пласирал тригодишни книжа за 2,75 милиарда долара, петгодишни за 4,5 милиарда долара, десетгодишни за 6,5 милиарда долара и трийсетгодишни за 2,75 милиарда долара.

Около две трети от кредиторите са от САЩ, една четвърт - от Европа, 5 процента - от страни от Близкия изток, и още 5 процента от Латинска Америка, добави министърът. Прат Гай съобщи също, че Аржентина не планира да пуска нови облигации в Ню Йорк до края на годината.

Това е най-голямото привличане на средства в Аржентина от 20 години след дългогодишен съдебен спор със спекулативните фондове, които отказаха да приемат, за разлика от по-голямата част от кредиторите на страната, "подстрижка" на притежаваните от тях дългови книжа.

#Аржентина #облигации #дефолт #фондове #лихва #Съдебен спор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »