Гърция склони за продажбата на електрическия си оператор

Гърция склони за продажбата на електрическия си оператор
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гърция е договорила с международните кредитори план за приватизация на електрическия оператор АДМИЕ, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА.

Планът предвижда 51 на сто от компанията да остане държавна собственост, 20 на сто да премине в частни ръце, а останалите 29 на сто да бъдат листвани на борсата.

Изданието цитира източници от гръцкото министерство на околната среда и енергетиката, които са казали, че през май ще стартира изработването на законовите норми, а през юни ще бъде обявен конкурс с перспектива до октомври да има яснота по приватизацията на оператора.

Твърди се, че представители на енергийното ведомство вече са установили контакти с италианската компания Едисон, за да договарят с нея процента, който е предвиден да мине в частни ръце. Интерес по тази сделка обаче провяват също и компании от Израел, Русия и Америка, отбелязва вестникът.

Продажбата на АДМИЕ беше едно от условията на споразумението с кредиторите от юли миналата година, според което Гърция трябва или да приватизира компанията, или да намери компенсираща мярка, която да има "еквивалентен ефект върху конкурентоспособността". 

"Вима" пише още, че на разговорите в Атина е бил обсъждан и въпросът за новия приватизационен фонд, като кредиторите са поискали за приватизация да бъдат обявени 27 държавни активи, а не само 11, както е приело правителството. Сред тях са държавната газова компания ДЕПА, държавните пощи ЕЛПЕ, водоснабдителната компания ЕВДАП, Солунската ВиК и Националната електрическа компания ДЕИ.

#Гърция #кредитори #приватизация #собственост #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"