Екатерина Захариева затяга дисциплината в затворите

Екатерина Захариева затяга дисциплината в затворите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Телефоните в затворите са проблем от много години и поп това се работи, каза пред Би Ти Ви правосъдният министър Екатерина Захариева.

Постоянно се извършват проверки в затворите, в последните дни във Варна са открити 27 телефона плюс сим карти, в Казичене - 7. В Пазарджик са открити нарушения при организиране на охраната, посочи министърът.

На съвещание с ръководството на дирекция "Изпълнение на наказанията" и с началниците на затворите Захариева е поискала мерки за затягане на режима. Освен за мобилни устройства, ще се проверява засилено за други забранени стоки, сред които и наркотични вещества.

Обсъдена е техническата възможност в рамките на всеки от затворите разговори да могат да се осъществяват само от определени СИМ-карти, тези на служителите. Предстои идеята да бъде тествана пилотно.

Но истината е, в местата за лишаване от свобода телефони внасят отвън от и близки на затворниците, каза Захариева. В защита на персонала тя отбеляза, че това е изключително трудна професия и желаещите да я упражняват не са чак толкова много. "Винаги имаме около 400 свободни места въпреки съкращенията миналата", посочи министърът.

За задържането на бежанци от граждани Екатерина Захариева повтори изразената официална позиция, че това е незаконно. "Разбира се гражданите трябва да са бдителни, но правораздаването се извършва от държавата", посочи тя.

От предстоящата в София среща на правосъдни министри от 47-те държави в Европа на тема "Независимост и безпристрастност на съдебната система" Захариева открои подетата за първи път инициатива за подпомагане на страните в укрепване на съдебните им системи. Според нея наличието на Висш съдебен съвет у нас ще бъде пример за много държави, които още не са създали такъв орган, както и въведеното разделение на съдиите и прокурорите в него.

 

#наркотични вещества #режим #телефони #затвори #Екатерина Захариева #съдии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"