АФП: България прие спорния закон за конфискацията

АФП: България прие спорния закон за конфискацията
Според информационната агенция от приемането й в ЕС през 2007 г. България е обект на стриктно наблюдение от Брюксел за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Българският парламент прие окончателно в четвъртък вечерта закон за конфискация на имущество, който трябва да санкционира необяснимото забогатяване, пише агенция „Франс прес“.

Приемането на този закон бе препоръчано от Европейската комисия, посочва изданието.

Законът, който трябва да има възпиращ ефект върху организираната престъпност и корупцията, бе приет в края на петдневни маратонски дебати, за да може да бъде взет под внимание в следващия доклад на Брюксел за напредъка на България в областта на правосъдието, подчертава агенцията.

Законът предвижда възможност за конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда за криминални дейности, какъвто беше досегашният случай.

Придобита през последните пет години собственост, чиято равностойност надвишава 250 000 лева (128 000 ЕUR) декларирани приходи, ще бъде „замразена“ още от етапа на наказателното разследване.

Тя ще може да бъде конфискувана, ако не може да бъде доказан легален произход независимо от резултатите от наказателната процедура.

Заподозрените в административно нарушение, което би могло да доведе до облагодетелстване със 150 000 лева (77 000 EUR) и повече, рискуват също конфискация на такава стойност.

Социалистическата опозиция потвърди, че този закон, който ще влезе в сила след 6 месеца, ще отвори пътя за преследване на политически противници и на опозиционни на властта бизнесмени, коментира още АФП.

Според информационната агенция от приемането й в ЕС през 2007 г. България е обект на стриктно наблюдение от Брюксел за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност.

София и Букурещ разчитат на положителна оценка в очаквания през юли следващ доклад на Комисията, за да подобрят шансовете си за влизане в шенгенското пространство, пише „Франс прес“.

#АФП #България #Европейската комисия #Брюксел #ЕС #София #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »