Фаворитите Клинтън и Тръмп печелят първичните избори за президентска номинация в щата Ню Йорк

Фаворитите Клинтън и Тръмп печелят първичните избори за президентска номинация в щата Ню Йорк
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън води на решаващите първични избори сред демократите в щата Ню Йорк, но медиите засега не бързат да обявят категоричната й победа, както при републиканеца Доналд Тръмп.

Според телевизия Си Ен Ен, след преброяване на 22% от бюлетините, Клинтън получава 60,8% от гласовете, докато съперникът й - сенатор Бърни Сандърс – 39,2 на сто.

Близки са и данните на "Фокс Нюз" - 61,2% за Клинтън и 38,8% за Сандърс. В същото време, както тези, така и други местни медии не обявяват окончателна победа за Клинтън. Според екзитпол, разликата между двамата не е толкова убедителна.

При Доналд Тръмп нещата са ясни – той има голяма преднина пред останалите си съперници републиканци - 68% срещу 17,8% за губернатора на щата Охайо, Джон Кейсик, и 13,6% за сенатора от Гексас, Тед Круз.

Избирателите демократи трябва да номинират 291 делегати на националния конглес на Демократическата партия на 25-28 юли във Филаделфия, щата Пенсилвания, на който ще бъде обявен кандидата на партията за президент. Засега Клинтън вече е спечелила подкрепата на 1791 делегати, Сандърс - 1115. За да бъде номинирана, са й нужни 2383 избиратели.

За номинациата на Републиканската партия, кандидатите се нуждаят от подкрепата на 1237 делегати. По данни на в. „Ню Йорк таймс“, Тръмп може да разчита на 743 делегати на националния конгрес на партията, Круз – на 543,а Кейсик – на 144.

#Клинтън #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »