Едва 10% от българите застраховат домовете си

Едва 10% от българите застраховат домовете си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екип на Нова телевизия посети една от къщите в Дивотино, които сериозно пострадаха от силното земетресение с магнитуд 5,8 преди 4 години. Днес след сероиозен ремонт сградата е укрепена с масивна железобетонна конструкция. Тогава обаче къщата нямаше застраховка.

Хората получили помощ от държавата, но недостатъчна. Събирането на пари за ремонтите продължава и до днес. Павлина Асенова осъзнава, че можеше да избегне тези непосилни разходи по дома си.

"Преди това къщата нямаше застраховка. Не знам сега дали това ми повлия, но след като направихме укрепването и външната изолация, направихме веднага застраховка", разказва тя.

Но хората, които постъпват така, са много малко, въпреки тежките изпитания, на които природата ни подложи.

Експертите отбелязват, че основна част от тези 9-10% са задължителните застраховки, които сключваме при кредит за жилище.

В опит да променят тази тенденция МВР, Столична община и застрахователните брокери организираха обучение на деца как да реагираме при бедствия.

В парламента бяха приети на първо четене промени в Закона за защита на населението при бедствия, според които еднократна държавна помощ ще се отпуска само на социално слабите семейства, а не на всички, както е в момента.

#застраховка #имот #наводнение #земетресение #Мизия #Варна #бедствия #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »