Работодатели и граждани са против вдигане на добавката "задължение към обществото"

Работодатели и граждани са против вдигане на добавката "задължение към обществото"
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

По това време на годината, обичайно НЕК и електроразпределителните предприятия (ЕРП) предявяват заявления в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с претенции за изменения в цената. Естествено, досега нямаме регистрирана претенция за намаление. Очаквахме да има подобно заявление, но конкретния размер на заявеното увеличение от страна на НЕК превишава и най-песимистичните ни прогнози. 

Това каза пред БНР заместник- председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев по повод искането на НЕК КЕВР да увеличи добавката "задължение към обществото". Радев смята, че колкото повече бъдат ограничавани безобразията в енергетиката, толкова повече обществото ще има основания за по-ниска цена на електроенергията.

"Още от 1 август миналата година с това увеличение, основната базова индустрия, която е електроинтензивна, среща големи затруднения при реализация на продукцията си на пазара. Нас ни лъжат вече 11-и месец с това, че ще влезе в сила наредба, с която ще намалят тежестта върху нас, свързана с разходите за електроенергия от възобновяеми източници", каза Румен Радев.

Енергийният експерт от Гражданско движение ДНЕС Георги Христов допълни, че не само бизнесът ще страда от новото повишение на цените. Никой няма да промени бюджета на училищата и детските градини заради повишените цени, изтъкна той.

"От принципна гледна точка, ценовата политика е пряко отражение на политиката в даден сектор. Тази ценова политика, която се провежда в последните години, е показателна за безобразията, за неуправляемостта и за волунтаризма в този отрасъл, който остана единствения жив отрасъл в българската икономика", смята Христов.

"Защо точно НЕК прави това предложение? Защото НЕК е бунището, което съзнателно се създаде от политиците и не само от политиците. Вместо тя да е националният търговец с електроенергия, там сега се струпват всичките боклуци от волунтаристичната политика на правителствата. Нито аз, нито вие, нито детските градини са виновни, че се натрупаха толкова много ВЕИ-та., че ТЕЦ „Марица“ 1 и 3 имат цени, които са абсурдни.

Така наречените „добавки“, от 2007 г. насам станаха 9. Тези добавки са волунтаризъм. Те изваждат от структурата на цената някакви разходи, които се фактурират повторно. Погледнете цената от 2007 г. досега - 100 и няколко процента увеличение на цената на тока чрез добавките. Тази добавка, която сега искат отново да се увеличи, е добавката, която компенсира централите 1 и 3, с които се товари НЕК", каза Георги Христов.

Срещу кредитите които се вземат в енергетиката се вземат за обезпечения цени и социални постижения, посочи още той. Според него настоящият състав на КЕВР е „най-скандалният, откакто съществува комисията“.

#НЕК #цени #електрическа енергия #енергетика #КЕВР #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници