Рияд и Техеран навлязоха в яростна петролна война

Рияд и Техеран навлязоха в яростна петролна война
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Саудитска Арабия да не замразява производството си на петрол подчертава склонността на кралството да смесва политиката с петролната си стратегия.

Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл", подчертавайки разногласията между Рияд и Техеран, цитира го БТА.

Досега политиката по добива на петрол в Саудитска Арабия бе ръководена от ресорния министър Али ибн Ибрахим ан Нуейми - 81-годишен технократ, който винаги внимателно подбира думите и точния момент, в който да ги произнесе.

Но след големите промени, настъпили в Саудитска Арабия, откакто крал Салман миналата година пое властта, трябва внимателно да следим думите на друг саудитски представител - 30-годишния втори престолонаследник Мохамед ибн Салман, любим син на краля и главен фактор при взимането на решения, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Намесата на саудитския принц Мохамед ибн Салман в преговорите между страните производителки на петрол в Доха бе възприето от анализаторите като неочаквано откровена демонстрация на влияние върху политиката по петрола, пише "Уолстрийт джърнъл".

Саудитска Арабия, която досега създаваше впечатление, че има голямо желание да работи с Русия и с много от членовете на ОПЕК за стабилизиране на цените на суровината, направи крачка назад. Решението на Рияд да не подкрепи инициативата за ограничаване за месечния добив на петрол на януарските равнища е показателно за все по-силното съперничество с Иран, пише "Уолстрийт джърнъл".

Саудитска Арабия произвежда над 10 милиона барела суров петрол на ден, т.е. около три пъти повече от Иран, чийто износ доскоро бе ограничен от международните санкции. През последните месеци двете държави се впуснаха в яростна ценова война, за да печелят клиенти в Европа и Азия. Ако Рияд замрази производството си, това би означавало да загуби пазарен дял, който ще заеме ислямската република.

 

#Саудитска Арабия #Иран #петрол #Европа #ОПЕК #цени #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници