Динозаврите са били обречени на изчезване дори преди астероидът да ги удари

Динозаврите са били обречени на изчезване дори преди астероидът да ги удари
A A+ A++ A

Динозаврите са били застрашени от изчезване 50 млн. години преди астероидът да удари Земята, заявиха учени.

Досега повечето учени смятаха, че огромните животни, разхождали се по Земята, са били в разцвета си преди астероидът, довел до изчезването им, да удари Земята преди 66 млн. години.

Ново проучване на изследователи от Редингския университет в Англия обаче показва, че те са били намаляващ вид десетки милиони години преди пълното си заличаване. Те „са изчезвали по-бързо, отколкото са могли да се възпроизвеждат“, посочва палеонтологът д-р Манабу Сакемото.

Той и екипът му са използвали сложен метод за анализ, както и фосили, за да разгледат историята на три големи групи динозаври, търсейки доказателства за това кога изчезването на видове е започнало да става повече от появата на нови.
Най-бързо са изчезвали тревопасните динозаври с дълги вратове от вида сауроподи, в сравнение с двукраките си месоядни събратя. В същото време обаче групата на трицерапторите е била във възход.

Според д-р Сакемото „въпреки че влиянието на астероида е основният кандидат за причина за окончателното изчезване на динозаврите, ясно е, че те са били вече отвъд своя пик в еволюционен смисъл“. „Макар и внезапният апокалипсис да е бил последният пирон в ковчега, нещо друго вече е пречело на динозаврите да създават нови видове по-бързо, отколкото старите са изчезвали“, допълни още той.

#динозаври #астероид #изчезване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"