Юнкер: Турция няма да получи визова либерализация, ако не изпълни критериите на ЕС

Юнкер: Турция няма да получи визова либерализация, ако не изпълни критериите на ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е задължена да спази всички изисквания на Европейския съюз, за да получи либерализация на визовия режим за гражданите си, а критериите "няма да се разводняват", категоричен беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

"Турция трябва да изпълни всички оставащи условия, за да може комисията да приеме предложение (за отмяна на визовия режим през предстоящите месеци), увери Юнкер пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Премахването на визите за турски граждани, които искат да пътуват в Европейския съюз, е основно искане на Анкара срещу съгласието ѝ да сътрудничи на ЕС за спирането на бежанската вълна през територията ѝ.

Брюксел се ангажира да ускори падането на визовия режим до края на юни 2016 г., но само ако Турция изпълни критериите, определени от Европейския съюз.

Условието Турция да получи безвизов режим е правителството в Анкара да изпълни 72 условия, определени от Европейската комисия. Последният доклад на Брюксел по прогреса на Турция показва, че 19 от тях са изпълнени, а други са в процес на изпълнение.

Предстои изпълнението например на следните условия: Анкара трябва да подпише споразумение с европейската полицейска агенция Европол; да въведе европейските правила за защита на данните и да премахне всички визови режими за европейски граждани без оглед на тяхната националност.

В момента гражданите на девет европейски държави членки се нуждаят от виза, за да посетят Турция, а въпросът за кипърците е най-деликатен и неподлежащ на преговори, тъй като Турция не признава Кипър.

 

#Жан-Клод Юнкер #Турция #визи #визов режим #Анкара #Европол #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници