Законопроект предлага такса "смет" да се плаща с купуване на торби

Законопроект предлага такса "смет" да се плаща с купуване на торби
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Такса "смет" да се плаща чрез покупка на специални торби от общините, предлага проект за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван за обществено обсъждане вчера. Идеята е количеството битови отпадъци да бъде водещо за определянето на таксата, на принципа "замърсителят плаща".

Проектът предлага общинските съвети да определят начините за сформиране на такса "смет" на база индивидуално измерено количество битови отпадъци за даден имот. Едната възможност за това е чрез специални торби за боклук. В този случай местните управи ще могат да определят минимален брой торби, които да бъдат купувани от един гражданин.

Друга възможност е таксата да се определя на база количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата на извозването им.

Такса "смет" ще може да се начислява и на база на броя на ползващите даден имот. В този случай може да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота, неговото предназначение и извършвана в него икономическа дейност, така че размерът на таксата максимално да отчита количеството на генерираните отпадъци.

Предвижда се общините да изготвят план-сметка за разходите по събирането, извозването и обработването на отпадъците, която да бъде одобрявана от общинските съвети до 20 януари. При неодобрен в срок план, годишният размер на такса "смет" да се определя като разходите за предходната година се коригират и се разпределят в съответствие с последно одобрените видове основи.

#общини #разходи #имот #гражданин #торби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"