САЩ изпраща военослужещи в Ирак

САЩ изпраща военослужещи в Ирак
A A+ A++ A

Правителството на президента на САЩ Барак Обама ще засили кампанията си срещу "Ислямска държава", като изпрати още военнослужещи в Ирак. Те ще бъдат разположени по-близо до фронтовите линии на конфликта, за да съветват иракските сили.

Министърът на отбраната на САЩ Аш Картър съобщи новината днес по време на необявената си визита в Багдад, в рамките на която той се срещна с американски командири, иракския премиер Хайдер ал Абади и иракския си колега Халед ал Обейди.

Ще бъдат разположени около 200 нови военнослужещи, с което числеността на американските сили в Ирак ще достигне към 4100 души, заяви източник от Пентагона.

От допълнителните военни, повечето ще са от силите за специални операции на американската армия, които и досега бяха използвани, за да съветват и подпомагат иракчаните, предаде Асошиейтед, като също се позова на източници от сферата на отбраната в САЩ. Останалите ще включват инструктори, сили за охрана на съветниците, както и повече екипи за поддръжката на хеликоптерите "Апачи".

Екипите от съветници и помощници - всеки от които се състои от около десетина военни, ще бъдат прикрепени към иракски бригади и батальони, което ще ги постави по-близо до боевете и ще ги изложи на по-голям риск от минометен и ракетен обстрел. С тях ще има и сили за охрана, допълва Асошиейтед прес.

Ройтерс съобщи, че Пентагонът също ще предостави до 415 милиона долара на кюрдските военни подразделения Пешмерга, тъй като кюрдското правителство има проблеми с бюджетен дефицит.

#САЩ #Обама #ислямска държава #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"