Проведе се протест в защита на културата в България

Проведе се протест в защита на културата в България
A A+ A++ A

Близо стотина души се събраха пред Министерски съвет на протест в защита на културата в страната, предаде репортер на БГНЕС. Протестиращите от гражданска инициатива „Българска култура“ настояват 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към фонд “Култура”. Искат и промени в Закона за меценатството, за да излезе той от пожелателния си тон и да започне да действа.

Протестиращите настояват и за изпълнение на Исканията на сценичните изкуства, целящи да спрат промените на културните институти. Хората искат и да се разработи Национална стратегия за развитие на културата и да се актуализира Законът за закрила и развитие на културата. Ако исканията им не бъдат приети, протестиращите настояват ръководството на Министерство на културата заедно със съветниците, експертите и др., да си подадат колективно оставката, тъй като в момента с Министерство на културата липсва диалог, няма прозрачност в управлението на финансите, липсва и театрална реформа.

Събралите се хора коментираха, че дори и лошото финансово състояние на държавата е поправимо, но когато липсва образование и култура, нещата стават непоправими. По повод исканията на Гражданска инициатива „Българска култура“ Министерството на културата заявява, че вратите на институцията са винаги отворени за диалог, съобщиха от своя страна от ведомството. Заявяваме, че твърденията за „унищожаване на българската култура“ категорично не отговарят на истината. От ниситерството на Вежди Рашидов напомнят, че имено той през 2014 година в качеството си на народен представител предложи 10 на сто от онлайн залаганията в хазарта да постъпват в Националния фонд „Култура“ и това беше прието от Народното събрание.

Министерството на културата и ръководството на фонд „Култура“ продължават да водят официална кореспонденция и разговори с Министерството на финансите с настояването тези средства да бъдат осигурени. Никъде в постановление 31 на Министерския съвет няма текст за преобразуване на културни институти. Документът урежда утвърждаване на единните разходни стандарти в сценичните изкуства, покриването на дефицит от 3 милиона лева, натрупан от осем културни института, както и изискването те да представят планове за финансово стабилизиране.

Това вече е направено и осемте сценични културни института работят добре. Нито един държавен културен институт не е заплашен от фалит. Напротив, Министерството на културата прави всичко възможно всичките 51 държавни сценични културни института да имат условия да работят добре, уверяват от ведомството. Министерството на културата има готовност още тази седмица да състави работна група, която да подготви промени в Закона за меценатството, както настоява Гражданската инициатива. Работата по подготовката на Национална стратегия за култура продължава с участието на неправителствени професионални организации, като в дебата могат да бъдат включени широк кръг мнения и предложения.

 

#България #протест #култура #страна #закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »