Законите от 2010-а насам са нискоефективни и лобистки

Законите от 2010-а насам са нискоефективни и лобистки
A A+ A++ A

Нискоефективно и лобистко законодателство в последните години от 2010-а насам показва анализ на Стопанската камара, изготвен съвместно с Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Икономиката търпи преките последствия от неефективната работа на депутатите, а грижата за демографията не е отразена в нито един закон.

Повече от 1600 законопроекта са внесени в Народното събрание за последните шест години. Това означава 271 годишно и от тях приети по 132 за 130-те работни дни на народните представители през годината. Пример за това как голямото количество е в пряка връзка с ниското качество, посочи Божидар Данев от Стопанската камара.

"Въздействието върху икономиката е изключително негативно от тази нестабилност на законовата рамка в страната. Ако искаме да имаме просперираща икономика и добра бизнес среда, ние трябва да имаме стабилна законова рамка. Не охулване на някой, например, да прекратява договори. Как може да прекратяваме договори, защото има съмнения или нещо подобно. Нула закони за демографията. Като че ли те не са на вълната, не са на пулса на обществото", заяви Данев.

И още - от Камарата смятат, че законодателството на депутатите е в пряка връзка и с лобистките промени.

Напоследък сме залети от лобистки изменения в закона. Ето едно лобистко изменение, което го приеха от днес за утре. Това е предложението на така наречения "депутат Димитров-Ревизоро", всички вносители на горива имат акцизни складове. По този начин създават възможност за заздравяване на монополизма на тези, които притежават акцизните складове и мина законът. Интересно е как минават такива закони.

Законите често се приемат без кворум и без обществено обсъждане. Заплащането на депутатите за периода на изследването също е нараснало значително, сочат данни от анализа.

#закон #години #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »