Мартин Шулц: ЕС е заплашен от провал

Мартин Шулц: ЕС е заплашен от провал
В аулата на СУ Атлантическият клуб в България и Фондация „Фридрих Еберт“ съвместно организираха публична лекция на Мартин Шулц, озаглавена „Пътят на Европа за излизане от кризата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският проект е изложен на риск от провал, заяви на публична лекция в София Мартин Шулц, председател на Европейския парламент (ЕП).

Шулц изнесе лекция на тема „Европейският път за излизане от кризата“ в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, в която участие взе и председателят на БСП и временен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде агенция БГНЕС.

„Трябва да анализираме като европейци защо нещата стоят така, защо най-успешният проект в историята на континента се поставя под въпрос“, продължи Мартин Шулц.

„Преди 10-15 години започна ситуация, в която всяка година расте скептицизмът спрямо европейската интеграция. Общото усещане е, че интеграцията и сътрудничеството в ЕС и мечтата, че Европа може да се гради на такъв подход, е подложена на голям скептицизъм“, каза още председателят на ЕП.

„Вървяхме в правилна посока, но преди 10-15 години нещата се промениха. Европа стана плацдарм на невероятни спекулации, чувам колеги от Брюксел и Страсбург да казват, че с такава система на благоденствие не можем да сме конкурентоспособни на други части на света. Говори се все повече не за страната на благоденствието, а само за свободен пазар. Финансовите пазари реализираха голяма печалба за малък брой хора, като доведоха големи загуби за много други. Нашите общности не са способни да контролират спекулативните пазари. Ако искаме да си върнем доверието, трябва да създадем повече европейски инструменти за контрол на транснационалната икономика“, добави Шулц.

„С 550 гласа беше одобрен данъкът за финансовите транзакции в ЕП. Онези, които създадоха кризата, в която живеем, трябва да дадат своя принос за решението й. Една страна не може да се справи сама с проблемите на кризата. В този момент имаме нужда от повече европейско действие всеки ден. Европейският съюз е общност, основана на върховенството на закона, но се съмнявам в това до каква степен Европа спазва собствените си правила“, продължи изказването си председателят на ЕП.

Шулц даде пример с членството на България в Шенген, наричайки задкулисните политики на някои страни членки позор.

Председателят на ЕП очерта четири основни предизвикателства, с които ЕС ще трябва да се справи през 21. век. Шулц започна с въпроса за развитието на търговията не само между страните членки, но и на вътрешния пазар на дадена страна.

„Ние не сме сами на света, трябва да имаме търговски отношения с Китай, Индия, държавите от Латинска Америка. През 21. век трябва да развиваме икономически отношения в посока конкурентоспособност с другите световни региони. Ако искаме европейците да са конкурентоспособни, трябва търговските пактове да се одобряват на европейско, не национално ниво“, каза още Шулц.

Съществува голям проблем и с неконтролираната финансова спекулация, допълни председателят на ЕП.

„Ако спекулантите печелят милиони и ги изнасят в държави „данъчен рай“, тогава тежестта на икономиката се понася от данъкоплатеца. Трябва да намалим бюджетните дефицити, но не по начина, по който става в момента. Това, което ни трябва в момента, са данъци от хората, които черпят най-големите ползи от нашите пазари. Данъкът за финансови транзакции е един допълнителен доход, който няма да се плаща от работници или студенти, а от хората, които разполагат с голямата част от парите“, изтъкна шефът на ЕП.

Щулц изведе на преден план също и проблемите, свързани с миграцията и екологията. 8% от работещото население на света живее в Европа, това е много малка част от работническата сила на света.

„През 21. век няма да ни трябва по-малко Европа, а повече, но това не е мнението на по-голямата част от населението“, продължи председателят на ЕП. „Трябва да се борим за това ЕС да продължи да съществува. Всеки ден в ЕП срещам хора, които се опитват да отрекат успехите на съюза и да атакуват ценностите ни. Сътрудничеството ни прави по-силни, конкуренцията не ни ощетява, а именно това е основната идея на ЕС. За отговорността, която даваме на ЕС, ни трябва истинско европейско правителство. Прекрасната идея на сътрудничество се е превърнала в някаква анонимна администрация. Въпросът, който трябва да обсъдим, е дали да изоставим Европа, или да я направим по-прозрачна и демократична, а това е и моето решение за излизане от кризата“, завърши Мартин Шулц.

„Решенията, които се вземат в Европа, дават реално отражение върху нашето икономическо и социално развитие. Надявам се, че лекцията на Мартин Шулц ще съживи обществените дебати на европейски теми в България. Кризата продължава вече 3 години, а преобладаващият отговор на правителствата в Европа е консервативният, който предлага единствено намаляване на разходите. Резултатите от тази политика са обратни на обещанията, в Европа все още имаме рецесия, а доверието в еврото не е възстановено“, каза лидерът на БСП Сергей Станишев

От кризата може да се излезе само със сериозни промени на национално и европейско ниво, каза още Станишев. Според него самата демократична държава в България днес е отнета от гражданите. Има тежка институционална криза в нашата страна. Лидерът на БСП критикува и поведението на министър-председателя Бойко Борисов при дебатите в НС. Станишев призова и за гарантирането на демократичния характер на провеждане на предстоящите парламентарни избори.

#Мартин Шулц #ЕП #ЕС #Европейски съюз #Сергей Станишев #БСП #Българска социалистическа партия #ПЕС #Партия на европейските социалисти #лекция #СУ "Климент Охридски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"