Плевнелиев и Дуда са категорични: Трябва да се засили източният фланг на НАТО

Плевнелиев и Дуда са категорични: Трябва да се засили източният фланг на НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на България и на Полша Росен Плевнелиев и Анджей Дуда изразиха обща позиция за необходимостта от засилване на източния фланг на НАТО. Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи - споделяме този важен приоритет, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с полския си колега, който днес е на официално посещение в България.

Сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността и предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава са били сред обсъдените от президентите теми.

Президентът Плевнелиев посочи, че предстоящата среща във Варшава е от историческа важност за страните от източния фланг на НАТО и изрази убеденост, че тя ще допринесе за още по-голямо засилване на колективната сигурност. България започва да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза и помощта на Полша за удължаването на летателната годност на българските самолети МиГ-29.

Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже своята кохезия, солидарност и отговорност по въпросите на сигурността там, където има някакъв проблем, а за съжаление тези неща са видими в нашата част на света през последните години, каза президентът на Полша Анджей Дуда. По думите му отговорът на НАТО трябва да бъде еднозначен, тъй като това е отбранителен съюз и трябва да се покаже, че това е един жив съюз, който по адекватен начин отговаря на всички появяващи се предизвикателства. С президента Плевнелиев нямаме никакви съмнения, че е необходимо засилване на източния фланг на НАТО - това е въпрос за сигурност за нас, на Балканите, за сигурността на Балтийските страни, каза Анджей Дуда.

„Ние всички сме обединени около своите принципи в отстояването на нашите външно-политически приоритети по отношение на Русия и да, ние трябва да покажем характер, трябва да отстояваме своите ценности и да се противопоставим тогава, когато правилата се нарушават и независими суверенни държави се оказват със замразени конфликти или част от тяхната територия се окаже окупирана “, допълни Плевнелиев.

„Трябва да има диалог, трябва да си говорим, но да си говорим само не е достатъчно. Ние трябва да бъдем и готови да се защитим. Трябва да имаме силно военно сътрудничество с нашите приятели от НАТО и готовност за действия и трябва да знаем, че днес се намираме в един изключително турбулентен и труден период от развитието на човечеството с много силна степен на непредсказуемост. Трябва диалог, но и възможност за защита, възможност за противодействие. Трябва да бъдем силни и идеологични“, коментира българският държавен глава.

Плевнелиев подчерта, че България и Полша бяха едни от първите държави, които осъдиха руската агресия и анексирането на Крим. „Двете страни категорично подкрепят сувернитета и териториалната цялост на Украйна. От нас е изключително важно правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти“, коментира той.

Президентите Плевнелиев и Дуда отбелязаха също важността от изграждането на свързаност на инфраструктурата - енергийна, транспортна, в Европа. Общо е мнението, че в енергетиката е нужно повече сътрудничество и по-малко геополитика, изтъкна Росен Плевнелиев. "Залагаме на принципи, а не само на интереси. Тези принципи са прозрачност, сигурност, свързаност, диверсификация, общ енергиен пазар", обобщи българският държавен глава. Той изтъкна важността за изграждането на европейски енергиен съюз, идеята, за който се ражда от Полша и която България подкрепя.

Президентът Плевнелиев изрази и признателността на България за подкрепата на Полша за присъединяването ни към Шенген, която днес е била препотвърдена.

#Плевнелиев #Анджей Дуда #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"