Das Rheinische Post: Какво ще си кажат във вторник Хелмут Кол и Виктор Орбан?

Das Rheinische Post: Какво ще си кажат във вторник Хелмут Кол и Виктор Орбан?
БГНЕС
A A+ A++ A

Факт е, че "старият канцлер" на ФРГ Хелмут Кол обича унгарците, но все още остава загадка какво ще каже на противоречивия министър-председател Виктор Орбан в рамките на провокативната среща, която ще се проведе във вторник.

Защо толкова влиятелна фигура като Хелмут Кол ще приеме в дома си премиер като този на Унгария? "Защото той е велик европеец", заяви бившият германски канцлер още през ноември 2014 г., но дали е на това мнение и днес? Ще критикува ли Кол в качеството си на "архитект на европейското единство" Орбан и унгарската политика към бежанците, или ще одобри позицията на Будапеща към Ангела Меркел? Въпросите са много, а отговори все още няма.

Прием в Лудвигсхафен

Единственото сигурно е, че въпреки здравословните си проблеми 86-годишният Хелмут Кол ще приеме 52-годишния Виктор Орбан във вторник в дома си в Лудвигсхафен-Огерсхайм. Двамата имат тясна връзка, която датира от 1998 г. - последната година на Кол като германски канцлер съвпадна с първата на Орбан като министър-председател на Унгария.

Известно е, че Кол оценява унгарците високо. Особено след като поляризираната партия "ФИДЕС" измина пътя от Либералния интернационал (ЛИ) към Европейската народна партия (ЕНП).

Кол е доволен. "Вършете добро."

През 2000 г., когато германските християндемократи бушуваха заради политическия скандал с партийните дарения, Виктор Орбан удостои Хелмут Кол с медал за държавници - ход, който му отвори пътя към Европа. При това в момент, в който Ангела Меркел сложи неумолим край на "Ерата Кол" чрез маневри, който в крайна сметка извадиха "стария канцлер" от политиката. Когато чуете добри неща и вие "вършете добро", бе призивът на емблематичния германски лидер.

Кол отдава почит на приноса на Унгария за Обединението на Германия, тъй като именно решението на Будапеща да отвори границите прави възможно стартирането на този процес. "Никога няма да забравим унгарците", е казвал не веднъж бащата на германското единство.

Политическа подкрепа

Затова не е изненадващо, че Хелмут Кол подкрепи Орбан в предизборната му кампания през 2002 г., макар тя да не завърши с успех. Едва през 2010 г. той успя да се върне на власт - при това с мнозинство от две трети в парламента, която му гарантира възможността за конституционна промяна. В крайна сметка обаче Будапеща срещна критиката на Брюксел и унгарците обърнаха курса към Русия, превръщайки се в все по-изолирана държава на европейската сцена.

Но бежанската криза промени всичко, а Орбан се завърна победоносно с изграждането на стени по границата, въвеждане на рестриктивно законодателство и подклаждане на омразата срещу мигрантите. Така в нощта на 5 септември 2015 г. Берлин, подкрепян от Виена, взе историческото решение да преустанови спазването на Дъблинския регламент и да приеме сирийските бежанци, които са на територията на Унгария. Защото не бива да бъде забравяно, че там можеше и да се случи инцидент.

И докато Меркел се превърна в символ на надежда за стотици хиляди търсещи закрила, Орбан стана точно в обратното. Оттук и логичното следствие, че противниците на политиката на германския канцлер виждат в унгарския премиер естествен съюзник. Освен баварския министър-председател Хорст Зеехофер, Орбан събра около себе си източноевропейски единомишленици от Полша, Чехия и Словакия, които се противопоставиха на предложената квотна система за разпределяне на бежанци.

Звездата на Орбан може да падне бързо

Конюнктурата зависи от това колко мигранти скитат безконтролно из държавите от Европейския съюз. Ако пактът между Брюксел и Анкара успее обаче, звездата на Орбан ще падне много бързо от европейския политически небосклон.

Наскоро унгарският министър-председател беше определен като "ученик" на Хелмут Кол. Но ако критиците на Орбан търсят в него отговорност за разединението на Европа, то това със сигурност не е научено от "стария канцлер" на Германия. А може би е възможно чрез срещата си с унгарския премиер Хелмут Кол да цели именно да му даде урок. Кой знае?

#Хелмут Кол #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници