Провалът в Доха потопи европейските индекси

Провалът в Доха потопи европейските индекси
БГНЕС
A A+ A++ A

Основните фондови пазари в Европа потънаха в началото на търговията в понеделник, силно засегнати от неуспешните преговори в Доха и последващия спад в цените на петрола.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се потопи с 1,1% до 6,274.86 пункта.

В еврозоната, германският DAX 30 индекс загуби почти 1,2% до 9,933.70 пункта, а парижкият CAC 40 отписа около 1,6% от стойността си до 4,425.25 в сравнение с нивата от края на петъчната търговия.

Световните цени на петрола се понижиха в понеделник, след като най-големите производители в световен мащаб не успяха да се споразумеят за замразяване на производството. Така решаващите за петролния пазар преговори през уикенда в Катар завършиха с провал.

Акциите на енергийните компании се понижиха в Азия и в Европа, след като ниската цена на черното злато „изяде” част от приходите и печалбите им.

Анализаторите очакваха в Доха да бъде постигнато споразумение за спиране на срива на петролния пазар като се замрази производството почти наполовина в сравнение с пиковите нива в средата на 2014 г., струващи на износителите милиарди долари.

 

#акции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници