Шулц подкрепи Станишев за лидер на европейските социалисти

Шулц подкрепи Станишев за лидер на европейските социалисти
Сергей Станишев и Мартин Шулц в СУ, където Атлантическият клуб в България и Фондация „Фридрих Еберт“ организираха лекция на Мартин Шулц, озаглавена „Пътят на Европа за излизане от кризата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подкрепи Сергей Станишев в кандидатурата му за постоянен лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Станишев стана временен председател на ПЕС на 24 ноември 2011 г., когато е утвърден единодушно от президиума на Партията на европейските социалисти, след като предишният лидер, Поул Нюруп Расмусен, се оттегля по здравословни причини.

Очаква се Станишев да заема поста до края на септември 2012, за когато е планиран редовният конгрес на партията.

„Не само че го подкрепям – аз бях един от хората, които го предложиха и които го номинираха. Преди да стана председател на европарламента, и аз бях председател на социалдемократите“, каза Шулц по време на лекция в София в четвъртък.

Изказването на Шулц в подкрепа на Станишев идва преди предстоящия конгрес на БСП на 19–20 май, където бившият премиер на България ще се изправи за лидерското място срещу бившия президент Георги Първанов.

На въпрос защо Сергей Станишев е бил избран за президент на Партията на европейските социалисти Шулц каза, че Станишев е бил избран като председател на ПЕС с единодушие.

„Той е един от най-добрите ми приятели в средите на социалдемократите в Европа. Мисля, че го подкрепих не само заради неговите лични качества и компетентност, а и защото имаме сигнал, че България е един нормален член на Европейския съюз и това не е като изключение. Българин на такъв пост е много престижно и показва, че ние сме част от един континент и това е един много положителен сигнал, че български политик води европейска политическа партия. Това е добре за България“, допълни Шулц на публична лекция в СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Европейският път за изход от кризата“, цитиран от агенция „Фокус“.

#Сергей Станишев #Мартин Шулц #ЕП #председател на Европейския парламент #лекция #БСП #Българска социалистическа партия #Партия на европейските социалисти #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »